Bjelovarsko-bilogorska županija jedna je od šest hrvatskih županija čiji su se stanovnici u većem broju ženili ispred matičara nego pred oltarom. Pokazuju to najsvježiji podaci Državnog zavoda za statistiku, oni za 2017. godinu, prema kojima su na području BBŽ sklopljena 283 građanska braka i 271 vjerski. Više građanskih u odnosu na crkvene brakove zabilježen je u svih pet gradova, pri čemu ponajviše iznenađuje Grubišno Polje.

Vodi Grubišno Polje

U tom gradiću koji se, barem prema rezultatima lokalnih izbor, njeguje konzervatizam, od 29 sklopljenih brakova čak 20 bilo ih je u grubišnopoljskoj ispostavi Ureda državne uprave BBŽ, a tek njih devet pred oltarom. U Daruvaru i Čazmu omjer je podjednak, Garešnica je bliže Grubišnom, dok su, sportskih rječnikom, “državni” brakovi u Bjelovaru pobijedili s deset komada razlike.

– Začuđuje me podatak o tako velikoj razlici sklopljenih građanskih brakova u odnosu na one vjerske, tim više jer se ne sjećam niti jednih građanskih svatova u koje sam pozvan. Svaki na kojima sam bio, bili su u crkvi – govori nam 30-ogodišnjak iz Grubišnog Polja i nudi zanimljivu teoriju koja bi se mogla odnositi ne samo na grubišnopoljske građanske brakove, nego i na one u drugim županijskim gradovima.

Bez velikih svatova

– Moguće je da se ljudi ožene pred matičarom kad ne žele neke velike svatove. Pozovu užu rodbinu i svjedoke, a onda se tek kasnije ožene u crkvi i naprave feštu. Tako smo mi napravili, a vjerujem da tako rade i drugi – govori naš sugrađanin.

Veći broj vjerskih u odnosu na građanske brakove trend je koji se održao u većini općina. Građanski brakovi nadmašili su vjerske tek u Bereku, Đulovcu, Ivanskoj, Rovišću, Velikoj Trnovitici. Potonja općina jedinstveni rekorder i po tomu što je tijekom čitave 2017. godine sklopljen tek jedan jedini brak.