-Već imamo iskustva sa preferencijalnim glasovanjem za Europski parlament i tada je taj posao bio odlično odrađen. Ovo jesu drugačiji i puno kompleksniji izbori ali ne očekujem da će biti poteškoća- kaže Milenka Slivar, predsjednica Županijskog izbornog povjerenstva

Osmog studenog Hrvatsku čekaju po mnogo čemu najzanimljiviji parlamentarni izbiti do sada. Osim što je razlika između dvije glavne grupacije nikad manja, građani će po prvi put u saborske klupe moći izravno dovesti kandidata po svom ukusu putem preferencijalnog glasovanja. Time sa izborne liste mogu u Sabor poslati i kandidata za zadnjeg, 14 mjesta, ukoliko on dobije deset ili više posto ukupnog broja glasova koje je dobila lista na kojoj se nalazi. No, kako je riječ o velikom broju mogućih kombinacija koje bi birači iz neznanja ili u žurbi mogli zaokružiti, donosimo detaljan grafički prikaz u kojem slučaju će glasački listić biti važeći.
Jasna volja građana
-Osnovni je postulat da se iz glasačkog listića može jasno razbrati volja građana. Samo tamo gdje se to ne bude moglo listić će biti proglašen nevažećim. Isto tako, izborna lista uvijek ima prednost ispred preferencijskog glasa. Ako se primjerice na listiću zaokruži samo jedan kandidat na jednoj listi, on će dobiti glas, ali glas će dobiti i ta lista. Ukoliko je zaokruženo više kandidata na istoj listi, glas će dobiti samo lista jer se ne može razabrati kome je kandidatu birač želio dati svoj glas – kaže Milenka Slivar, predsjednica Županijskog suda u Bjelovaru i predsjednica Županijskog izbornog povjerenstva za II. izbornu jedinicu.
Iako je moguće bezbroj kombinacija u Izbornom povjerenstvu vjeruju da na dan izbora neće biti poteškoća oko glasovanja i da će građani znati kako ispuniti svoju građansku dužnost.
Dobra iskustva
-Svi birački odbori prolaze temeljitu obuku upravo kako bi znali pomoći građanima i razjasniti sve nedoumice kad dođu na glasovanje. Već imamo iskustva sa preferencijalnim glasovanjem za Europski parlament i tada je taj posao bio odlično odrađen. Ovo jesu drugačiji i puno kompleksniji izbori, ali ne očekujem da će biti poteškoća. Vjerujem da će građani znati kako glasovati i da će birački odbori znati protumačiti kome su željeli dati svoj glas. Sasvim prihvatljiv broj nevažećih listića je oko dva posto, koliko smo imali na izborima za Europski parlament i nadam se da će tako biti i na Parlamentarnim izborima – kaže Milenka Slivar.

Malo prostora za pogrešku
Iz niza mogućih kombinacija koje se mogu zakoružiti na listiću u samo nekoliko slučajeva će listić biti nevažeći. Ukoliko birač zaokruži dvije ili više izbornih lista, ili samo dva ili više kandidata na različitim listama. U tom je slučaju nejasno kome se želi dati glas i listić se poništava. U slučaju da se zaokruži samo jedna lista i jedan kandidat, ali s neke druge liste, tada će glas priznati samo zaokruženoj listi jer lista ima prednost. Ako je zaokružen samo jedan kandidat na jednoj listi tada će se glas priznati tom kandidatu ali i listi na kojoj se nalazi.

Preferencijalnim glasom birate ime i prezime
Primjerice ankete koalicijskoj listi SDP-a “Hrvatska raste” u Drugoj izbornoj jedinici predviđaju šest mandata. U tom slučaju najpopularnija ministrica Anka Mrak Taritaš i rođena Bjelovarčanka, koja se nalazi na 8. mjestu ne bi imala šanse. No, zaokruživanjem njenog imena, odnosno preferencijalnim glasom, ako dobije 5-6 tisuća glasova ona prolazi, u što njezin tim duboko vjeruje.