Bjelovarska tvrtka Česma – usluge dobila je posao izgradnje novog gradskog vrtića u Gudovcu, bez obzira što je njihova ponuda nadmašila procjenu investitora, Grada Bjelovara, za 800 tisuća kuna. Uslijed oporavka građevinskog sektora, očito je da će oni koji pripremaju javne nabave u građevinskom sektoru ubuduće morati prilagoditi planirane cjenike, pa tako i proračune, sve većoj potražnji i sve manjoj ponudi u tom segmentu gospodarstva.

Pristigle dvije ponude

Na javni natječaj za izgradnju dječjeg vrtića s jaslicama u prigradskom naselju Gudovac pristigle su, podsjetimo, dvije ponude. Tvrtka Novi stan iz Garešnice ponudila je posao obaviti za 6,9 milijuna kuna, odnosno za 8,6 milijuna kuna kada se pribroji PDV, dok bjelovarska tvrtka Česma usluge smatra da isti posao može obaviti za pola milijuna kuna manje, odnosno za 6,4 milijuna kuna bez PDV-a. Odabran je bjelovarski izvođač radova, iako je Grad Bjelovar procijenio vrijednost radova na 5,6 milijuna kuna.

Novi dječji vrtić planiran je odmah do zgrade Područne škole Gudovac, a projektirala ga je bjelovarska tvrtka M-plan. Krajnji rok za izvršenje radova postavljen iznosi 14 mjeseci, odnosno najkasnije do 30. kolovoza 2020. godine. Budući vrtić i jaslice, stoji u projektnoj dokumentaciji, nalazit će se istočno od zgrade škole koja je izgrađena davne 1893. godine, na zajedničkoj parceli ukupne veličine od gotovo osam tisuća četvornih metara.

Predviđeni broj djece iznosi 52, pri čemu bi se formirale dvije skupine s po 20 mališana i jedno odjeljenje jaslica za 12 beba. Zgrada će biti prizemna, građevinske bruto površine do 500 četvornih metara, a posebnost je svakako i u tomu što bi trebala biti gotovo nulte energije, napominje se u projektnoj dokumentaciji. Naime, Hrvatska se kao članica EU obvezala da će se nove zgrade ubuduće morati graditi kao zgrade gotovo nulte energije. U praksi, to bi trebalo značiti da će trošiti desetak puta manje energije od zgrade koje su se gradile u vrijeme kada se na energiji nije „šparalo”, dakle 70-tih godina prošlog stoljeća.

Dostava obroka

U zgradi je potrebno predvidjeti skupne jedinice sa pripadajućim pratećim prostorijama, ulazne prostore, prostorije za zaposlenike, sanitarne čvorove, gospodarskii dio sa čajnom i distribucijskom kuhinjom, tehničkim prostor s instalacijama, garderobe osoblja. Vrtić će se klasificirati kao područni, prostorije uprave nalazit će se u matičnom vrtiću. Praonica rublja također će biti locirana kod matičnog objekta, a hrana će se dostavljati – stoji u dokumentaciji uz napomenu da je potrebno isplanirati i vanjske prostore poput igrališta vrtića i zelenih površina te rješenje bazirati na odredbama predškolskog pedagoškog standarda i ostalim zakonima i pravilnicima koji vrijede za predmetnu namjenu.

Foto – ustupio portal Zvono