Piše: Vedran Cindrić

Bjelovar često zovu grad kafića. Po glavi stanovnika naš grad ima možda i najveći broj ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, a ljubav Bjelovarčana prema kavici u kafiću je nadaleko poznata. Stoga ne čudi zanimanje građana kako će i na koji način funkcionirati ugostiteljski objekti u Bjelovaru nakon što je premijer Plenković objavio da se terase kafića mogu otvoriti u trećoj fazi popuštanja mjera to jest 11. svibnja, ali s velikim epidemiološkim mjerama. Mnogi zagrebački ugostitelji su se već oglasili i rekli da ih takvo polovično poslovanje samo u propast može odvesti, dok su drugi pozdravili takvu odluku. Denis Horvat dugogodišnji je vlasnik kultnog bjelovarskog kafića ‘Cappuccino’ u Mihanovićevoj ulici.

-Po ovim mjerama kako su za sada naveli to je katastrofa. Nadam se da će se do 11. svibnja nešto promijeniti, jer u protivnom nemam računicu uopće otvarati. Naime, moj kafić ima malu terasu. I sada ako se mora organizirati da svaki stol mora biti udaljen jedan od drugoga barem dva metra i da na svakom stolu smiju biti samo dvije osobe, onda ću po toj računici moći u kafić to jest na terasu primiti samo šest do osam osoba – priča nam Horvat i nastavlja.

Nema računice

-S tim da tih nekoliko osoba ne bi imao cijele dane. Ljudi dođu ujutro na kavu, pa je mala rupa, pa onda gablec i poslijepodne. S tim da su najavili da ćemo samo do 21 sat moći raditi. Zbog takvog poslovanja nema nikakve računice otvarati pogon kafića jer onda moram početi plaćati najam, plaćati konobare, robu, struju, a zarada je mizerna. Po meni bi bilo bolje da nas onda drže zatvorenima do šestog mjeseca i da nas onda normalno puste da radimo – ističe Horvat. Dodaje da je ovo sada forsiranje koje bi mnoge moglo uništiti.

-Nije još definirano kakva je situacija s pomoći države i plaćama za radnike ako se krene 11. svibnja. Da li se za radnike svejedno dobiva plaća od države za svibanj. Ako ne, onda je to zaista suludo. Mislim, nije lako ni državi, razumijem i njih, ali za nas ugostitelje je ovo isto jako loša situacija. Nisam baš siguran da ću već 11. svibnja otvoriti kafić – istaknuo je Horvat.

Bjelovarska ‘špica’ posebno je popularna kod Bjelovarčana i terase su tijekom proljeća i ljeta na korzu gotovo stalno ispunjene. Stoga smo razgovarali i s Franjom Božićem, vlasnikom ‘Oka’ puba koji se nalazi na bjelovarskom korzu.

Kiša u svibnju

-Jako teška situacija. Samo zbog terase otvoriti kafić je riskantno i može te u propast odvesti. Prošle godine je u svibnju dosta kiše padalo, ako se to ponovi ove godine znači da će sve biti prazno. Nadalje, stolove na terasi moramo prorijediti, što također znači manji broj gostiju, a plaćanje najma, konobara, poreza i svega ostalog samo ide. Širenje terasa nije jednostavno jer mora na korzu postojati vatrogasni prolaz. I još ako nakon 11. svibnja ukinu potpore onima koji su otvorili, onda zaista nema smisla otvarati. Bojim se da bi ovakvo otvaranje moglo mnoge odvesti u propast to jest s takvim otvaranjem sami sebe ćemo uništiti. No, još ima dva tjedna do tog datuma pa ćemo vidjeti da li će se što promijeniti – kazao je Božić.

Popularni kafić ‘Sinatra’ prije manje od godinu dana je otvoren na bjelovarskom korzu u kojeg je vlasnik Matko Ćurić investirao znatna sredstva, no zbog pandemije je, naravno, također zatvoren.

-Odlučit ću sve nekoliko dana prije 11. svibnja. Na svojoj terasi ionako držim stolove dosta razdvojene tako da tu neke preinake, barem kod mene, ne moraju ni ići. No, ako ostane porezni sustav kakav je trenutno, onda je to svakako neisplativo. Teška je situacija, ja a i mnogi moje kolege su nedavno investirali znatna sredstva u obnavljanje svojih kafića s nadom da će im se ta investicija vratiti. I onda odjednom zabranjen rad zbog pandemije tako da je situacija teška. Država je pomogla, no vidjet ćemo kako će se situacija odvijati. Ima još dosta do 11. svibnja i mislim da ćemo tada svi biti pametniji – zaključio je Ćurić.

Inače, razgovarali smo s još nekoliko bjelovarskih ugostitelja koji su željeli ostati anonimni, ali koji su nam rekli da će tek nekoliko dana prije 11. svibnja odlučiti da li će otvoriti svoje terase.