Goran Rodić diplomirani je ekonomist koji je nakon trogodišnje potrage za radnim mjestom završio kao vježbenik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Bjelovara. Sljedećih godinu dana radit će za plaću od 2.600 kuna, što, kaže, nije prevelik iznos, no mnogo mu je važnije to što će u radnu knjižicu napokon moći upisati radni staž.
– Diplomirao sam ekonomiju tu u Bjelovaru, na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, a posljednje tri godine nisam uspijevao pronaći posao. Poslodavci traže radnice koji imaju radno iskustvo, bez toga, čini mi se, nema ničeg. To je i glavni razlog zbog kojeg sam se prijavio za ovaj posao, a relativno nisku plaću smatram svojevrsnim ulaganjem u vlastitu budućnost – razmišlja Rodić, jedan od jedanaestoro novopečenih vježbenika zaposlenih u raznim upravnim odjelima Grada Bjelovara.
U pet godina 78 vježbenika
– Grad Bjelovar je od studenog 2010. godine uključen u provedbu mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa nezaposlenih osoba. Od tada do kraja 2014. godine u Gradu Bjelovaru i ustanovama kojima je Grad Bjelovar osnivač, na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa bilo je 78 osoba – istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, koji je jučer (srijeda, 18. studenog), s novopečenim vježbenicima potpisao ugovore i poželio im dobrodošlicu zajedno s Dijanom Tzekić – Kereži, predstojnicom područnog HZZ-a.