Uz porezno rasterećenje svih poduzetnika koji se odluče ulagati unutar administrativnih granica Bjelovara, novopečena gradska uprava za sljedeću godinu pripremila je i nekoliko drugih mjera uz pomoć kojih želi potaknuti gospodarski razvoj grada, ali i podignuti životni standard građana, povećati zapošljivost i učiniti centar Bilogore modernim i atraktivnim gradom za ulaganje, rast i razvoj.

Nagrada za najbolji start-up

Od mjera koje su trenutno u fazi javnoga savjetovanja, a u siječnju će o njima raspravljati gradski vijećnici, posebno valja istaknuti mjere poticanja radnoga mjesta, potporu za nabavku i ugradnju strojeva i opreme za proizvodne djelatnosti, potpore za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika, sufinanciranje izrade projektnih prijedloga iz fondova EU te nagradu za najbolji start-up. Poticanje radnoga mjesta je zasigurno najbolji mogući i jedinstveni oblik poticanja zapošljavanja, pojašnjava Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika za gospodarstvo, dodajući kako su u gradskoj upravi fokus usmjerili prema tradicionalno jakim gospodarskim granama u Bjelovaru – metalnoj industriji, drvnoj, građevinskoj i konditorskoj.

– Svjestan sam da je iseljavanje mladih ljudi danas u cijeloj Republici Hrvatskoj veliki problem i upravo to želimo spriječiti. Bjelovar je nekada bio poznati grad obrtništva i malog poduzetništva i to je razlog zašto smo odlučili poticati radno mjesto sa 50 tisuća kuna poslodavcu koji zaposli bravara, zavarivača, rukovatelja CNC strojem, zidara, tesara, elektroinstalatera, stolara ili konditora. Riječ je o deficitarnim zanimanjima koja su, primjerice, u Njemačkoj vrlo cijenjena i dobro plaćena i upravo zato ovom mjerom želimo pomoći poduzetnicima da ih zadrže, a s druge strane poslati jasnu poruku budućim naraštajima da i u Bjelovaru cijenimo radnike – ističe Brajdić.

 Poduzetnicima početnicima 20 tisuća kuna

Dodaje kako Bjelovar vidi kao grad malog i srednjeg poduzetništva, stoga poduzetnici početnici mogu računati na potporu od 20 tisuća kuna, a ako se tome doda i mjera Zavoda za zapošljavanje u iznosu 35 tisuća kuna za samozapošljavanje onda je to dobar start za svakoga. Postojeći poduzetnici u prerađivačkoj industriji moći će nabavljati strojeve i opremu uz subvencioniranje Grada, a cilj je poticanje proizvodnje i konkurentnosti proizvoda i usluga. Vrlo je atraktivna mjera nagrade za najbolji start-up u iznosu od stotinu tisuća kuna, kao i potpora za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije.

– Bilo je riječi o „tax free“ modelu, a sad želim konkretno pojasniti na primjeru što to znači. Postojeći ili novi poduzetnik ulaže na području grada Bjelovara i gradi proizvodnu halu na vlastitom zemljištu. Primjera radi, ako je riječ o ulaganju od osam milijuna kuna, on je obvezan platiti komunalni doprinos 300 tisuća kuna Gradu Bjelovaru i uz to još i komunalnu naknadu za novoizgrađeni objekt. U ovome slučaju, poduzetnik se oslobađa platiti taj iznos, poštujući de minimis potpore i taj novac može investirati u daljnji razvoj. Vrlo je mala iskorištenost postojećih potpora u gospodarstvu, gotovo nikakva, što znači da nešto nije kako treba, stoga u 2018. godini idemo sa kompletno novim mjerama usmjerenim prema malom i srednjem poduzetništvu, gdje značajno podižemo iznos, ali očekujemo i veću realizaciju – ističe Brajdić.