Gotovo svaki Bjelovarčanin tvrdit će za svoje naselje da je bjelovarski Beverly Hills, ali rijetki su oni koji tu hrabru tvrdnju mogu i dokazati. Riječ je o stanovnicima Trojstvenog Markovca i Gornjih Plavnica, a dokaz je, osim nužne brdovitosti, i činjenica da su to jedina dva prigradska naselja koja umjesto pada, bilježe porast broja stanovnika.

Podatak je to koji otkriva upravo objavljena Strategija razvoja Grada Bjelovara do 2020. godine, a podaci se temelje na Popisu stanovništva. U spomenutim naseljima broj stanovnika u razdoblju od 2001. do 2011. godine porastao je za njih 30-ak, dok je u svim ostalim prigradskim naseljima, ali i u samom centru grada, broj stanovnika padao. Pri tomu, najstrašnije je bilo u Maloj Cigleni, Stančićima i Tomašu, koji mahom bilježe pad broja stanovnika veći od 20 posto.

Niže cijene, veći mir

Naš sugrađanin Mladen Medak Gaga prednosti Gornjih Plavnica prepoznao je još davne 2002. godine, kada je tamo kupio vikendicu te je preuredio u obiteljsku kuću.
– Prije svega, želio sam nešto u sjevernom dijelu grada, s obzirom da je na jugu industrija. Gornje Plavnice su mi se svidjele zbog položaja, dovoljno su blizu gradu, a opet, dovoljno daleko da imam neki mir. Nekretninu sam kupovao u vrijeme kada još nije bilo divljanja cijena, ali i tada bile su osjetno niže nego u centru grada – prisjeća se Gaga. Dodaje kako posebice vikendice nisu bile na cijeni, s obzirom na svim vinogradarima dobro poznatu uzrečicu da vinogradar traži slubu, a ne gospodara.
Iako uživa većinu gradske infrastrukture poput plinske mreže, vodovoda i naravno električne energije, u Gornjim Plavnicama još uvijek nema kanalizacije. Uz taj nedostatak, Gaga spominje i gradski prijevoz koji bi omogućio bržu prometnu komunikaciju s centrom grada. Unatoč porastu, kaže, cijene nekretnina i dalje su niže od onih u centru grada, a sve ostale naveden prednosti i dalje stoje.

Za dovršetak infrastrukture najmanje pet godina

Što se pak infrastrukturnih blagodati tiče, iz Grada Bjelovara odgovaraju da je u Gornjim Plavnicama potrebno rekonstruirati i asfaltirati još oko osam kilometara cesta. Za dio je izrađena projektna dokumentacija dok se za dio izrađuje. Upravo je u pripremi prijava za financiranje iz EU fondova koja se odnosi na 2,2 km pješačko-biciklističkih staza te će biti predana na natječaj u travnju, procijenjena vrijednost je oko 4,5 milijuna kuna. Procjena potrebnih sredstava za završetak rekonstrukcije i izgradnje svih cesta sa pješačko-biciklističkim stazama je oko 12 milijuna kuna.
– Realan rok realizacije uz potporu fondova i uz pretpostavku da će biti završeni radovi na ostaloj infrastrukturi, prvenstveno dio kanalizacije koji je projektiran je minimalno pet godina – poručuju iz Grada Bjelovara.

Foto: snimio Leon Hribljan