Piše: Vedran Cindrić

Portal Bjelovarac.hr od danas kreće s novom tjednom rubrikom ” Tri knjige, dva filma” u kojoj će nam istaknuti Bjelovarčani otkriti svoje najdraže knjige i filmove te na taj način našim čitateljima i preporučiti određena djela.

Za prve najdraže knjige i filmove pitali smo Gorana Navojeca, jednog od najpopularnijih hrvatskih glumaca koji iza sebe ima preko 30 filmskih uloga.

KNJIGE

1 . A. Kristof, “Velika bilježnica“

Savršeni književni uradak Agote Kristof. Ime nema nikakve veze s Agathom Christie (makar je, priznat ćete, dosta slično)
Osim što su obje spisateljice prave majstorice u stvaranju i održavanju napetosti,
“Velika bilježnica“ na neki iracionalni način dopire do srži našeg bića, raspiruje maštu i čitalačke strasti. Briljantne rečenice ostat će zauvijek u vašim srcima!

2. I. Andrić, “Na Drini ćuprija“

Uz “Zločin i kaznu“, ovo je jedna od onih knjiga za koje sam svojedobno trošio više vremena na laganje da sam ih čitao nego što mi je stvarno trebalo za isto. Kad sam je prije desetak godina zaista odlučio pročitati, otkrio sam da je premazana Andrifixom -čarobno Andrićevsko literarno ljepilo koje vam ne dopušta da knjigu do samog kraja ispustite iz ruku. Tko nije, obavezno pročitati.

3. H. Hitrec, “Eko Eko“

Ne tako davne 1980-te godine bio sam, stjecajem okolnosti, grubo “otrgnut“ od nastave tjelesnog odgoja i perfidno prisiljen na druženje s autorom gore spomenutog naslova u Osnovnoj školi Stevo Šabić (današnja Treća osnovna škola) koju sam čista srca pohađao. Običaj je bio da se nakon promocije knjiga po mogućnosti i kupi i to po popularnoj cijeni, a autor bi je osobno pred auditorijem čak i vlastoručno potpisao. Nakon nekoliko mjeseci, pritisnut neizrecivom dosadom kakvu, nažalost, djeca u današnje vrijeme ne mogu ni zamisliti, posegnuo sam za njom i već nakon druge stranice spoznao s kakvim remek-djelom imam posla. Obiluje duhovitim, gotovo filmskim dijalozima, a govori o jednoj od najpogubnijih katastrofa koje prijete čovječanstvu a to je ona ekološka.

FILMOVI

1.”Kum”, F.F. Coppola

Savršenstvo filmskog izričaja u kojemu se gluma, režija, scenarij, kamera, maska, kostimi i glazba toliko nepogrešivo nadopunjuju da tvore film koji već 30-tak godina pogledam svaki put kad posumnjam u posao kojim se bavim. Dobro je da postoji, bavim se i dalje!“

2. E.T.“, S. Spielberg

Baš kao i knjiga “Eko Eko“, iako na prvi pogled spada u tzv. filmove za djecu, iznimno je važan i za odrastanje odraslih. Svaki put kad ga gledam pitam se koliko smo uistinu spremni uvažavati, poštovati,a možda i voljeti različitosti. Film koji nosim kroz život i koji je ostavio iznimno veliki utisak na mene.

*A sada, nakon knjiga i filmova, možda može i jedan prigodni vic:
Na tavanu kinoteke dva miša grickaju filmsku vrpcu. Pita jedan miš drugoga: “Kakav ti je film?“. “Dobar je. Al’ mi je knjiga bila bolja.“