Goran Mrđen, trener prve momčadi Bjelovara, je još prije mjesec dana za vrijeme našeg posljednjeg razgovora nagovijestio odluku Hrvatskog rukometnog saveza o poništavanju svih natjecanja u sezoni 2019./2020. Rođenom Virovitičanu te dugogodišnjem stanovniku Koprivnice poništavanje svih natjecanja već tada se činilo kao jedina logična odluka. Tako je Mrđen ispunio primarni cilj koji je pred njega postavljen kada je u prosincu prošle godine nakon crne serije pet poraza preuzeo Bjelovar. Kesizupci će i sljedeće sezone nastupati u Premijer ligi.

-U pojedinim državama savezi su donosili različite odluke, ali kod nas je, barem po meni, ova bila jedina ispravna i logična. Naravno, puno je tu klubova koji su profitirali, ali i puno onih koji su zakinuti. Naprimjer, u Prvoj HRL za žene je odigrano preko 70% natjecanja i tamo se možda moglo proglasiti prvaka. U Premijer ligi je situacija ipak nešto kompliciranija iz razloga jer PPD Zagreb i Nexe kao dva naša najbolja kluba nisu odigrali ni jednu utakmicu. Što se nas tiče mi smo bili relativno sigurni u ostanak i u slučaju da se prvenstvo nastavilo. U Ligi za ostanak smo trebali imati bod više od Varaždina i dva više od Dubrovnika, a isto tako treba naglasiti da smo u posljednjih nekoliko tjedana prije prekida prvenstva igrali sve bolje. Iz tog razloga sam bio uvjeren da možemo i na parketu izboriti ostanak – poručio je Mrđen naglasivši da je bio protiv opcije po kojoj bi iz Premijer lige ne bi ispao nitko, a u ligu bi ušle vodeće momčadi prvih liga, odnosno Moslavina i Trogir. U tom slučaju Premijer liga bi brojala 12 klubova s tim da bi na kraju sezone iz lige ispadala četiri posljednje plasirana.

Pet mjeseci bez treninga

-To bi bila ludnica i doslovno borba za goli život. I ovako je s ligom od deset klubova, od kojih na kraju sezone ispadaju dva, svaka utakmica doslovno kvalifikacijska – pojasnio je trener Bjelovara svoja razmišljanja.

-Prekid rukometnog prvenstva dogodio se početkom ožujka. S obzirom da je sezona poništena i da bi prvo službeno okupljanje momčadi trebalo biti tek s početkom kolovoza kada startaju ljetne pripreme, rukometaši Bjelovara bi tako mogli biti gotovo pet mjeseci bez ozbiljnog zajedničkog treninga. Pojedini nogometni prvoligaši su već počeli s treninzima u grupama od četiri do pest igrača istovremeno. Može li se nešto slično primijeniti i u rukometu?

-S igračima sam u svakodnevnom kontaktu i koliko vidim svi treniraju i rade individualno. Ako zbog ničeg drugog onda iz dosade, jer sad nemaju drugih sadržaja – kroz šalu govori Mrđen i nastavlja.

-Ipak, to nije dovoljno i sigurno je da ćemo u međuvremenu pokušati odraditi nekoliko tjedana zajedničkih priprema. O tome kada će to biti u ovom trenutku je teško prognozirati. Idealno bi bilo da se što prije skupimo i odradimo što više treninga tako da nemamo preveliku natjecateljsku rupu. Vidim da polako mjere popuštaju tako da očekujem da ćemo uskoro trenirati – naglašava iskusni trener.

Manji proračun?

-S obzirom da je sezona gotova već sada se trebaju kovati planovi za sljedeće prvenstvo. Koronakriza će itekako ostaviti traga na gospodarstvo te na punjenje gradskog proračuna. Iz tog razloga nije nemoguće, štoviše čak je i izgledno, da će Grad Bjelovar smanjiti dotacije Rukometnom klubu Bjelovar. Isto tako vjerojatno će doći i do manje pomoći privatnih sponzora. Mi nekakvu igračku okosnicu imamo tako da se nadam da ćemo uspjeti zadržati veći dio kadra. Naravno, svakom treneru je uvijek želja dovesti još jedno ili dva pojačanja, ali vidjet ćemo hoće li to biti moguće. Kriza će zahvatiti sve klubove tako da mi nećemo biti iznimka. Zato bi rekao da će profitirati oni klubovi koji su proteklih godina više ulagali u omladinski pogon. Oni imaju veći broj domaćih mladih igrača koji su sigurno jeftiniji nego oni koji dolaze iz drugih mjesta – naglašava Mrđen te dodaje.

Mladi igrači

-Mi smo trenutno solidno pokriveni na svim pozicijama. Dolaskom Špilera, iako je on primarno srednji vanjski, smo riješili problem manjka ljevaka na desnom vanjskom. Naravno, voljeli bi mi dovesti pravo pojačanje i na tu poziciju, no pitanje je koliko je to sada realno. Isto tako želim reći da na vrata prve momčadi ozbiljno kuca pet ili šest naših kadeta. Oni neće postati rukometaši ako budu sjedili na klupi. Zato i njih moramo uračunati u cijelu jednadžbu. Ovih dana bi trebao sjesti s klupskom upravom tako da detaljnije o svemu porazgovaramo – rekao je trener Bjelovara koji je na kraju naglasio da bi u sljedećoj sezoni primarni cilj momčadi trebao biti što prije osigurati ostanak u Premijer ligi. Sve više od toga bio bi veliki uspjeh, no, naglašava, momčad se ne bi smjela dovesti u situaciju da se grčevito bori za ostanak.