U subotu su se u Medicinskoj školi nakon 20 godina ponovno okupili na iznimno emotivnom druženju bivši učenici zubotehničkog odjeljenja Medicinske škole Bjelovar koji su davne 1993. godine iz ratom zahvaćene Dalmacije došli u Bjelovar upisati ovaj smjer.

 Poseban razred

-Ovo je vrlo emotivan dan za sve nas. Naime, davne 1993. godine došlo je do prijedloga da se u Bjelovaru upiše jedan, prvi razred zubotehničara za učenike s ratom ugroženih područja u Dalmaciji, dakle od Zadra, Šibenika pa sve do Splita i Dubrovnika – pojašnjava prof. Željko Supančić, dugogodišnji ravnatelj Medicinske škole. Nakon odrađene birokracije i upisa učenici su iz Dalmacije došli u Bjelovar 28. rujna 1993. godine u pratnji svojih roditelja te su smješteni bili u Domu učenika srednjih škola.

-Ostali su na školovanju kod nas u Bjelovaru četiri godine i sada smo se nakon 20 godina ponovno svi okupili. Došlo je čak 24 bivših učenika koji danas žive po cijeloj Hrvatskoj. Neki su se vratili u Dalmaciju, neki su otišli u inozemstvo, ali svi su našli vremena i volje da dođu u Bjelovar na ovu emotivnu godišnjicu – naglašava Supančić. Dodaje da su svi bivši učenici došli na dva dana u Bjelovar prisjetiti se svojih srednjoškolskih dana i na neki način odati zahvalnost gradu koji ih je uzeo pod svoje okrilje za teških vremena.

-To što se te godine dogodilo u Bjelovaru je bila zaista velika stvar na koju se ne smije zaboraviti. Niti jedan grad u Hrvatskoj osim Bjelovara nije otvorio odjeljenje za zubotehničare namjenjene učenicima iz Dalmacije to jest ratom zahvaćenih područja. I tada, u to vrijeme, zubotehničko odjeljenje su imali samo Zagreb, Osijek, Rijeka i zatim Bjelovar. Veliku ulogu u svemu tome odigrao je i tadašnji župan Tihomir Trnski i gradonačelnik Josip Kurtak – naglašava Supančić koji se s ponosom prisjeća tih dana.

 Nezaboravna sjećanja

-Ti učenici su iznimno mladi napustili svoje domove i došli u njima tada nepoznat Bjelovar. Ostali su s nama četiri godine, a u kakvom sjećanju im je ostalo školovanje i život u Bjelovaru mislim da pokazuje činjenica da ih se danas okupilo 24 iz svih krajeva Hrvatske. Svi su smješteni u hotelu, a druženje smo organizirali u Medicinskoj školi, kao i večeru u jednom restoranu. Drugi dan je svatko krenuo nazad svojim putem, ali sjećanja će zauvijek ostati – emotivno je izjavio Supančić. Sve prisutne pozdravila je i bivša razrednica Mira Milošević koju su također bivši učenici srdačno pozdravili, a završno i emotivno obraćanje učenicima imao je bivši ravnatelj.

-Ovaj vaš spomen na nekadašnje nastavnike, profesore, predavače pa i mene, vašeg ravnatelja, odraz je, ne samo znanja i stručnosti, nego je on prije svega izraz vaše ljudskosti, odgovornosti i spremnosti na žrtvu. Dokaz je to da u životu ima vrijednosti koje nadilaze vlastite interese i želje, vrijednosti za koje se treba boriti, premda to često nije lako – zaključio je Supančić.