Nakon 60 godina, koliko je prošlo od njihove mature, protekle su se subote u bjelovarskoj Gimanziji okupili maturanti iz 1957. godine. Tada je u Gimnaziji Bjelovar maturiralo 120 učenika u četiri razreda, a sada se okupio otprilike jedan razred iz ove generacije.

-Svi smo veoma uzbuđeni što se opet vidimo jer ipak su prošle godine i godine od naših školskih dana. Okupljamo se svakih pet godina, a vrijeme je to kojem se posebno radujemo jer tada imamo priliku prisjetiti se mladosti. Zaista imamo puno lijepih trenutaka koji su obilježili naše školske dane nakon kojih se svatko krenuo svojim putem, a tek je nekolicina ostala živjeti u Bjelovaru. Većina naše generacije otišla je u živjeti u Zagreb, ali i diljem Hrvatske i susjednih zemalja. Stoga se ne vidimo često, ali kada se okupimo na našim godišnjicama, zaista uživamo. Ima tu i sjetnih trenutaka jer nikada nećemo zaboraviti naše kolege i nastavnike s kojima smo proveli svoje vrijeme mladosti, no svakom od nas je život pripremio različite sudbine – kaže jedna od učenica iz te generacije Zlata Lovrin. Ističe kako su nekada svi oni bili znatno različiti od današnjih školaraca iako ima i detalja koji su zajednički svim mladima.

-Baš kao i danas, i mi smo nekada bili pomalo nestašni, no uvijek smo imali poštovanja prema roditeljima i profesorima. Nije bilo izlazaka kao danas u kafiće, već imao imali čajanke i plesnjake koji su završavali najkasnije u 10 sati navečer. Svi smo bili jednostavni i jednaki, a nikome od nas nije bilo važno je li netko dolazi iz imućne obitelji ili je dijete sa sela ili obitelji zanatlija. Bili smo složni, proveli smo predivne trenutke zajedno i zato je danas dan u kojem uživamo – zaključuje naša sugovornica.