Neto dobit jednog od najvećih bjelovarskih poslodavaca, tvornice keksa i vafla Koestlin, lani je iznosila gotovo deset milijuna kuna. Iz najslađe bjelovarske tvornice tako je jedna od najuspješnijih poslovnih godina, ako je suditi prema privremenim i nerevidiranim financijskim rezultatima koji su upravo objavljeni na Zagrebačkoj burzi. Iako je tijekom posljednjeg lanjskog tromjesečja Koestlin ostvario gubitak u poslovanju, dobit ostvarena od siječnja do rujna prošle godine bila je sasvim dovoljna za godišnju neto dobit od 9,6 milijuna kuna.
Zapošljavaju 428 radnika
– Ukupni poslovni prihodi iznose 184 milijuna kuna unutar kojih su prihodi od prodaje 169 milijuna kuna i manji su za dva posto u odnosu na prošlu godinu. Prodaja na domaćem tržištu pala je za četiri posto, dok je inozemna prodaja zadržala prošlogodišnju razinu – stoji u izvješću uprave. Koestlin i dalje više od 50 posto prihoda ostvaruje na stranom tržištu, pri čemu i dalje prednjače Bosna i Hercegovina, Poljska i Slovenija. Također, napominje se u izvješću, zabilježen je porast prodaje na tržištima Velike Britanije i Italije. Smanjenje prihoda pratilo je i smanjenje rashoda, koji su iznosili 174 milijuna kuna, odnosno četiri posto manje. Materijalni troškovi i troškovi osoblja i dalje su najznačajnije stavke na rashodovnoj strani. Bjelovarski konditor krajem prošle godine zapošljavao je 428 zaposlenika prema kojima su, napominje uprava, podmirene sve obveze, baš kao i prema državi. Obveze prema dobavljačima i bankama, ne taje u upravi, ispunjavaju se s relativno malim zakašnjenjem.
Smanjili zaduženost
Dugoročnu strategiju da se na tržištu istaknu kvalitetom Koestlinovci nisu zanemarili ni prošle godine, pa su tako i dalje ponosni vlasnici niza uglednih međunarodnih certifikata poput ISO 9001, HACCP, IFS, KOSHER, BRC i GS1 GTC. Tu je i TFMS standard trgovačkog lanca Tesco.
– Usvajanjem i provođenjem zahtjeva navedenih standarda osigurava se prvenstveno zadovoljstvo kupaca i potrošača, te se doprinosi uspješnosti poslovanja. Visok nivo ispunjenosti zahtjeva vezanih za proizvod osigurava na tržištu zdravstveno ispravan proizvod ujednačene kvalitete – pojašnjavaju iz uprave. Valja napomenuti i kako Koestlin iz godine u godinu smanjuje zadužnost. Ukupne obveze tako su lani smanjili s 90 na 81 milijun kuna, pri čemu je dio kratkoročnih obveza prema bankama pretvoren u dugoročne. Rezultat je upečatljivo smanjenje kratkoročnih obveza sa 72 na 58 milijuna kuna, uz povećanje dugoročnih sa 18 na 23 milijuna kuna.