Bojan Navojec, poznati bjelovarski glumac sa zagrebačkom adresom ove godine organizator je ‘off’ to jest popratnog sadržaja BOK festivala. Jedna od mnogobrojnih ideja ovog glumca koji je dramski prvak zagrebačkog HNK-a, a i prije mjesec dana je dobio nagradu ‘Zlatni studio’ za najboljeg kazališnog glumca države je i likovno preoblikovanje postojećeg pješačkog prijelaza ispred Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u tipke klavira. Zbog toga, prije dva dana snimljen je i namjenski film o ovoj ideji koji smo premijerno prikazali na portalu Bjelovarac.hr

-Dobio sam poziv Tihomira Vondre i Gorana Navojeca da se pridružim festivalu kao organizator popratnog dijela BOK-a što sam i prihvatio, tako da sam zadužen za realizaciju ideja koje su vezane uz kazalište i srodnih umjetnosti kao što su promocije knjiga i radio drama na ambijentalnim lokacijama – kaže nam Navojec. Dodaje da je jedna od ideja bila i ta da se pješački prijelaz kod Glazbene škole likovno preoblikuje u glazbene tipke.

Velika podrška stručnjaka i građana

-Tihomir Vondra i ja smo nekoliko dana prije Uskrsa bili na razgovoru kod gradonačelnika koji je pokazao interes za naši inicijativu te nas uputio na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture – priča nam Navojec. Dodaje da se prvo obratio Krešimiru Ivančeku, poznatom bjelovarskom profesoru i slikaru koji je bio oduševljen idejom te se odmah prihvatio posla i kreirao tri moguća rješenja. Budući da su organizatori svjesni odgovornosti u prometu, konzultiran je i jedan od najvećih stručnjaka za promet, prof. dr. sc. Ivan Dadić, nekadašnji dekan Fakulteta prometnih znanosti.

-Pokazali smo ideju i likovna rješenja profesoru Dadiću koji je također bio oduševljen idejom i inicijativom te nam je dao podršku i napisao dopis Ministarstvu s ciljem da se ta ideja realizira. Pravni blagoslov na dopis dao je diplomirani pravnik Alan Katić – naglašava nam Navojec. S obzirom da su udruge Bjelovart i BOK fest inicijatori ovog projekta, kaže da nisu željeli da to ostane samo kao njihova imaginarna želja već su željeli dobiti i podršku građana. U tom segmentu je lavovski dio posla obavila Andrea Beketić kojoj su neizmjerno zahvalni.

-S obzirom da je BOK fest inicijator i organizator akcije, podršku smo potražili i u srodnim nam kućama, tako da su nam veliku podršku dali i HNK Zagreb, Zagrebačko kazalište mladih, Satiričko kazalište Kerempuh, kazalište Komedija i Gavela kao i Akademija dramskih umjetnosti – nabraja nam Navojec. Budući da se akcija tiče i Glazbene škole, kaže da su podršku potražili i dobili u Vojnom orkestru, Nacionalnom ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske, Simfonijskom orkestru, Glazbenoj akademiji u Zagrebu, Croatia Records kao i od strukovno najkompetentnijih studenata i profesora Fakulteta prometnih znanosti.

Do sada nisam davao izjave

-S obzirom na dogovor s gradonačelnikom, prije obraćanja Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture nisam htio davati nikakva priopćenja i popularizirati stvar putem društvenih mreža tako da sam odbio i nekoliko intervju nacionalnim medijima. No, budući da smo snimili i filmić zbog ove inicijative koji je, vidim, iznimno gledan, a i vidio sam da se moje ime spominje po društvenim mrežama, dobio sam potrebu da pojasnim cjelokupnu situaciju – kaže nam Navojec. Posebno se zahvaljuje svima onima koji su potpisali inicijativu, a i onima koji su htjeli, ali nisu bili u mogućnosti. Kaže da je svjestan da potpisi nemaju pravnu namjeru, ali ljudsku svakako imaju.

-Zahvaljujem se svima koji su se okupili oko ove inicijative. Ima nas preko dvije tisuće tako da se može reći da je naša ”Obitelj Zebrano” u velikom broju. Iznimno sam sretan što nas ova inicijativa i potpisi nisu razdvajali, kao što se neke inicijative znale, veću su nas spojili. Sam taj čin da nas je nešto udružilo smatram velikim uspjehom – zaključuje Navojec. (Vedran Cindrić)