Bjelovarski vijećnici sutra će, u četvrtak 28. siječnja, glasovati o potencijalno najvećem projektu u povijesti grada, izgradnji bjelovarskih toplica vrijednih 250 milijuna kuna, a temeljni dokument koji bi im trebao pomoći u odluci, studija isplativosti, još uvijek nije dostupan. Stoga, vijećnici će imati manje od 24 sata da prouče studiju isplativosti, ako uopće bude obavljena. Ako ne bude objavljena, iako je izrijekom navedena u prilozima materijala za glasovanje, vijećnici će glasovati „na neviđeno”.

Ugostiteljsko-turistička zona

Vrijedi spomenuti i kako je u aplikaciji Transparentno vidljivo da je za dokument „Izrada analize projektnog područja i prijedlog koncepta najbolje uporabe ugostiteljsko-turističke zone Veliko Korenovo” tvrtka Horwath i Horwath Consulting Zagreb isplaćeno 206,5 tisuća kuna još sredinom travnja prošle godine. Iako je od plaćanja računa proteklo devet mjeseci, taj dokument još uvijek nije javno dostupan, a nije dostupan niti gradskim vijećnicima.

Jednako tako, u prilozima materijala za bjelovarske toplice trebalo bi se naći i idejno rješenje iz siječnja 2021. godine arhitekta Filipa Cvitka iz tvrtke RC-PROING, no niti taj dokument nije dostupan gradskim vijećnicima i javnosti, iako ga je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak prije nekoliko dana djelomično objavio na svojoj Facebook stranici.

Troškovi hladnog pogona

– Postoji li studija isplativosti bazenskog kompleksa na godišnjoj razini ili procjene posjećenosti istoga? Koliko mora biti dnevna posjećenost da bi investicija bila održiva? Koji će biti troškovi hladnog pogona kompleksa na godišnjoj razini? Grad Koprivnica je 2020. godine uložio 750 tisuća kuna u Sunčanu elektranu na bazenima Cerina i povrat uloženog novca očekuje se za manje od pet godina. Predlažem da učinimo isto sa svojim projektom, odnosno isplaniramo i izgradimo kompleks da bude što više samoodrživ- komentirala je nezavisna vijećnica Ela Naranđa za portal Bjelovar.live.

Gradski vijećnici, dakle, o najvećem gradskom projektu morat će glasovati bez stručne podloge, a jedina utjeha bit će im nazočnost predstavnika tvrtke Horwath i Horwath Consulting.

Studija prethodne isplativosti

– Na sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara vijećnicima će arhitekt Zoran Balog prezentirati Idejni projekt, a konzultant Siniša Topalović iz tvrtke Horwath HTL. Studiju prethodne isplativosti turističkog kompleksa budućih TERMI BJELOVAR u naselju Veliko Korenovo, koja sadrži cost-benefit analizu. Studija prethodne isplativosti turističkog kompleksa budućih TERMI BJELOVAR u naselju Veliko Korenovo, koju je izradio Horwath i Horwath Consulting Zagreb d.o.o.

dokazuje isplativost projekta – stoji u dokumentaciji za prijedlog odluke kojoj valja vjerovati na riječ.

Pred gradskim vijećnicima tako će se u vrlo kratkom roku naći novi izazov, i to niti dva tjedna nakon što je gradska uprava pokušala zaobići jednoglasnu odluku gradskih vijećnika o besplatnom vrtiću za treće i svako sljedeće dijete.

Update: Nakon objave našeg članka Grad Bjelovar objavio je oba potrebna dokumenta:
Studija isplativosti

Idejni projekt

Foto: ilustracija/Termalni vodeni park Daruvar