S državnog natjecanja iz povijesti koje je od 10. do 12 svibnja održano u Đurđevcu, Josip Imbrišak iz Narte, učenik 2. razreda bjelovarske Opće gimnazije, vratio se s osvojenim prvim mjestom.

-Josip se natjecao u kategoriji pismene provjere znanja s još 11 najboljih mladih povjesničara pristiglih iz cijele Hrvatske. Provjeravalo se znanje srednjega vijeka s tim da je naglasak bio na hrvatsku povijest u kojoj je Josip zasluženo pobijedio. Time je drugu godinu za redom Gimnaziji donio najsjajnije odličje – ponosno govori Josipova mentorica Melita Štimac.

Da Josip istinski voli sve vezano za prošlost svjedoči podatak da već četiri godine za redom osvaja prva mjesta na državnim natjecanjima iz povijesti. Naime, još u sedmom i osmom razredu kada je pohađao Osnovu školu Ivanska bio je državni prvak, a sada kao gimnazijalac samo potvrđuje status najboljeg mladog povjesničara. No, svih tih uspjeha ne bi bilo bez sati i sati učenja .

 Istraživački smjer

– Ove godine nije bilo jednostavno jer je srednji vijek dosta težak. Puno mi je pomogla profesorica i zato sam uspio riješiti test koji je bio dosta težak. Literatura je bila koncipirana na lokalnu povijest Podravine s puno podataka pa sam se malo pogubio i time izgubio nešto bodova – skromno govori 16-godišnji Josip koji se za natjecanje pripremao gotovo dva mjeseca.

Zbog redovne nastave za natjecanje se pripremao, kaže, samo vikendima i tijekom proljetnih školskih praznika. Da bi stigao proći opsežno gradivo počeo je učiti već krajem ožujka. Pa iako u tom razdoblju nije imao vremena za druženje s vršnjacima ne žali. Uživa kaže istražujući prošlost pa ne treba čuditi da mu je najveća želja studirati povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i to istraživački smjer. Sudeći prema ostvarenim rezultatima vjerujemo da će mu se želja ostvariti