Čak 93 učenika bjelovarske Gimnazije proteklog je tjedna dobilo zaslužene DSD diplome. Riječ je o njemačkoj jezičnoj diplomi koju, kako pojašnjava Robert Poljan, profesor njemačkog jezika te ujedno voditelj čitavog programa, učenici dobivaju nakon polaganja međunarodnog priznatog ispita koje organizira njemačko Ministarstvo obrazovanja i prosvjete.

Motivirani učenici

-Naša škola je jedna od DSD škola, odnosno škola čiji učenici imaju priliku dobiti Deutsches Sprachdiplom. Učenici drugih i trećih razreda ispite besplatno polažu u Gimnaziji Bjelovar koji se potom ispravljaju u Njemačkoj. Osim pismenih, postoje i usmeni ispiti koje provodimo mi nastavnici jer nastavnici u programu DSD-a imaju sve potrebne certifikate za provođenje takvih ispita – pojasnio je profesor Poljan pohvalivši pri tome znanje njemačkog jezika bjelovarskih gimnazijalaca.

-Našim učenicima njemački jezik zaista jako dobro ide. Puno je motiviranih učenika pa našu školu uvijek ističu po znanju, ali i po broju učenika koji polažu ispite. Također, na seminarima u Njemačkoj upravo se bjelovarska Gimanzija na razini cijelog svijeta ističe kao dobar primjer škola u kojima se provodi DSD program – kazao je profesor Poljan koji i sam godinu dana provodi na usavršavanju u sklopu ovoga programa u njemačkom Bonnu. Kada je riječ o samim učenicima, jedan od njih koji je ove godine dobio DSD diplomu je maturant jezične Gimnazije Miran Ilić koji napominje kako njemački jezik ne smatra teškom.

Njemački nije bauk

-Gradivo učimo na zanimljive načine pa nastava nikada nije monotona ni dosadna, a upravo je to važno kako bismo bili zainteresirani za jezik. Zaista sam se uvjerio da njemački ne mora biti bauk. U sklopu same nastave smo se dosta pripremali za sam ispit pa nije bilo potrebe da puno radimo kod kuće – kaže Ilić dodajući kako bi nakon mature želio upisati psihologiju, no kako unatoč tome vjeruje da će mu znanje jezika dobro doći u životu.
-Nadam se da ću jednoga dana s posao naći u Hrvatskoj, no ako ne bude tako, moglo bi se dogoditi da se, baš kao i većina drugih, zaputim upravo u Njemačku pa će mi ovo znanje jako dobro doći. Ako pak ne bude tako, sigurno da je će mi njemački odlično poslužiti recimo na putovanjima kada ću se trebati sporazumjeti – kaže ovaj maturant. S njim s e slaže i kolegica iz razreda Tina Polašek koja je također polagala ovaj ispit.

-Iz njemačkog jezika imam pet, a do sada mi je znanje odlično poslužilo kada sam bila na putovanju u Austriji. Nakon Gimnazije planiram studirati anglistiku i skandinavistiku, no vjerujem kako će mi znanje njemačkog jezika uvijek u životu dobro doći – kaže Polašek dodajući kako nije teško imati odličan iz ovog predmeta koji je mnogim školarcima bauk, već je samo potrebno izdvojiti vrijeme za njegovo učenje.