Prva hrvatska geotermalna, ujedno i najveća europska elektrana u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom, svečano je otvorena u utorak u bjelovarskom prigradskom naselju Ciglena. Turski MB Holding u geotermalne izvore u Velikoj Cigleni uložio je 325 milijuna kuna kako bi izgradio geotermalnu elektranu koja energijom može opskrbljivati čak 29 tisuća kućanstava te zapošljava deset radnika.

U realizaciju projekta uključene su i hrvatske tvrtke koje su odradile više od pola posla pa tako udio usluga i opreme nabavljene na hrvatskom tržištu iznosi 220 milijuna kuna, odnosno 68 posto, čulo se na svečanom otvorenju kojemu su nazočili Muharrem Balat, predsjednik Uprave MB Holdinga i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

„Velika 1, ime koje smo odabrali za ovu geotermalnu elektranu, nije odabrano slučajno. U Turskoj imamo pet geotermalnih elektrana, a u Hrvatskoj se nadamo izgraditi jednak broj, ako ne i više”, poručio je predsjednik Uprave MB Holdinga Balat dodavši kako se geotermalna energija, za razliku od solarne i energije vjetra, može iskorištavati čitavo vrijeme, dakle 24 sata dnevno svih 365 dana u godini.

„Ovakvi projekti mogu se realizirati samo uz silan entuzijazam i godine ulaganja. Ovdje je do sada uloženo više od 300 milijuna kuna i to je dokaz koliko je ovaj tim stručan i koliko je vjerovao u ovaj projekt. Svima nam je u interesu svaki novi kilovat energije iz obnovljivih izvora i u tomu ćete imati punu potporu Vlade RH. Energetska strategija do 2030. gosine potpuno je fokusirana na upravo na energiju iz obnovljivih izvora”, ustvrdio je ministar Ćorić i izrazio nadu da će MB Holding u Hrvatskoj izgraditi barem šest geotermalnih elektrana.

Dragutin Domitrović, voditelj projekta, pojasnio je da se geotermalna voda crpi s dubine od oko 2.800 metara i na površinu dolazi pri temperaturi od 166 stupnjeva Celziusa.

Nakon Bjelovara, MB Holding planira nastavak ulaganja u Hrvatskoj u Legradu, gdje je planirana izgradnja geotermalne elektrane očekivane snage od 19,9 MW.

Vrijedi spomenuti i da je investicija u geotermalno nalazište u Cigleni pored Bjelovar započela 2006. godine, a puni zamah dobila upravo nakon ulaska turskog MB Holdinga. Ta tvrtka u Turskoj ima geotermalne elektrane instalirane snage 70 megavata, a elektrana u Cigleni prva je u koju su investirali izvan matične države.

Ključni događaj uslijedio je sredinom 2015. godine, nakon proizvodno-utisnih ispitivanja bušotina VC-1A i VC-1 koje je probušila INA u ranim 70-tim godinama prošlog stoljeća. Nacionalni naftni gigant tada je izradio tek hipotetske analize crpilišta u Cigleni koje nikada nisu dokazane u praksi jer je INA tražila naftu, a ne vodu. Zahvaljujući napretku tehnologije, ali i izdašnosti geotermalnih izvora, snaga elektrana s prvotno predviđenih 4,71 gotovo se učetverostručila na sadašnjih 16,5 MW bruto snage.