Maturanti bjelovarske Tehničke škole nedavno su u Bjelovar donijeli još jednu medalju zlatnog sjaja. Ovoga puta odličje je zasluženo na drugom Državnom ekipnom natjecanju učenika iz obrazovnog sektora elektrotehnike i računalstva koje je nedavno održano na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Boje svoje škole branili su Luka Ravenšćak, Matija Rajković i Josip Matić pod budnim okom profesora elektro grupe predmeta Roberta Herčekija.

Natjecalo se 28 škola

-Prvotno se prijavilo 28 ekipa iz čitave Hrvatske, no prije samog državnog natjecanja održane su kvalifikacije tako da se u konačnici u Puli natjecalo 12 ekipa i škola domaćina. Mi smo ovoga puta osvojili prvo mjesto i iza sebe ostavili Prvu tehničku školu Tesla iz Zagreba i Tehničku školu Ruđer Bošković također iz Zagreba, ali i škole iz drugih velikih gradova kao što su Split, Rijeka, Osijek, Varaždin i drugi. Ipak, ovaj uspjeh nije slučajan tako su naši učenici na prošlogodišnjem izdanju ovog natjecanja osvojili odlično peto mjesto, a ovaj rezultat je samo potvrda da smo u našoj školi na pravom putu – kazao je profesor Herčeki. Samo natjecanje sastojalo se od tri različita područja, od kojih se prvo odnosilo na 3D modeliranje, drugo na projektiranje tiskanih pločica, a potom je uslijedilo programiranje mikro upravljača.

-Učenici su na natjecanju dobili projektni zadatak, a natjecatelji nisu znali što ih točno očekuje sve dok samo natjecanje nije započelo. Prvo je na red došlo 3D projektiranje, a učenici su dobili nacrt na papiru prema kojem se crta na računalu. Konkretno, radili su kućište za perilicu rublja. U elektro dijelu se projektira tiskana pločica na kojoj su smješteni elementi. Na nju dolazi mikroupravljač koji se programira pri čemu je bio zadan zadatak, a on se odnosio na to da se na ekranu moraju ispisati ciklusi pranja – pojasnio je profesor Herčeki.

 Budući FER-ovci

Koliko je to bilo zahtjevno učenicima pitali smo njih same, a kako kaže Luka Ravenšćak iz Trojstvenog Markovca, učenik četvrtog razreda smjera tehničara za računalstvo, koji je bilo zadužen za programiranje, dio koji se odnosio na programiranje našim je učenicima išao više nego dobro.
-Za programiranje smo imali sedam sati, a mi smo bili gotovi za samo sat i pol. No to je nešto što se u našoj školi radi u redovnoj nastavi tako da s programiranjem zaista nismo imali nikakvih problema – kaže Ravanšćak koji bi svoje školovanje uskoro želio nastaviti na zagrebačkom FER-u. Za 3D modeliranje zadužen je bio Lukin kolega iz razreda Matija Rajković iz Svetog Ivana Žabna koji bi također svoje školovanje želio nastaviti na zagrebačkom FER-u.

-Ovaj dio natjecanja nama je bio najzahtjevniji budući da se s 3D projektiranjem ne susrećemo kroz redovnu nastavu. Upravo smo se zato pripremali izvannastave, a to je u konačnici urodilo plodom – ističe Rajković. Treću u timu bio je Josip Matić iz Velike Pisanice koji je također učenik četvrtog razreda, ali smjera elekrotehničar. Ujedno Matić se jedini na ovom natjecanju okušao i prošle godine, a baš kao njegovi kolege iz ekipe cilj mu se na ljetnom upisnom roku upisati prestižni FER.

-Ja sam radio na projektiranju tiskane pločice. Najviše sam se pripremao uz tutorijale na internetu, a puno su mi pomogli i naši profesori kroz izvannastavne aktivnosti. Za ovaj dio natjecanja također smo imali sedam sati, no sve je bio gotovo gotovo tri sata prije isteka roka – kazao je Matić koji je baš kao i njegove kolege ponosan na rezultat koju su zajedničkim radom ostvarili i time još jednom pokazali kako upravo u Bjelovaru stasaju buduće generacije stručnjaka iz tehničkih područja.