Mario Zec, daruvarski genijalac, maturant Gimnazije koji je fiziku na državnoj maturi riješio 100 posto, uživa u ljetu i željno iščekuje početak fakulteta. Skroman i miran i ne uživa pretjerano u medijskoj pažnji koju je izazvao ovim rezultatom.
– Tijekom srednje škole išao sam u svakom razredu na državno natjecanje iz matematike. U trećoj godini mi je svega bod nedostajao da se upišem direktno na FER i da uđem u tim za međunarodnu olimpijadu iz matematike. Išao sam i na natjecanja iz fizike, kemije, biologije. Moram reći da se nisam nešto posebno pripremao za državnu maturu iz fizike. Jednostavno dobro mi je išlo, prošao sam par starih testova, nije bilo nešto posebno teško. Matematika mi isto nije bila problem, na državnoj iz mature bio sam 13 na ukupnom poretku. Svega bod mi je nedostajao da budem i tu u onih 100 posto, pojasnio nam je svoj uspjeh Mario.

Ne voli definicije

Mario s obitelji živi u prigradskom naselju Doljani. Obitelj je tu svoj novi dom našla nakon što je izbjegla iz Bosne početkom devedesetih.
– Tijekom srednje škole učio sam svaki dan u prosjeku dva do tri sata. Matematiku sam znao uoči natjecanja raditi po četiri do pet sati, ali uglavnom nije mi trebalo više od dva, tri sata. Tijekom srednje škole ti društveni predmeti, sociologija, filozofija, logika, to mi nije išlo najbolje. Imao sam odličnu ocjenu, sva četiri razreda Gimnazije prošao sam s odličnim uspjehom i s peticama iz svih predmeta. Eto, jedino sada u četvrtom razredu imao sam jedinu četvorku u cijeloj mojoj srednjoj školi upravo iz filozofije i politike. Nije mi se sviđalo što su se u tim predmetima učile samo definicije, citati što je koji filozof govorio – dodao je Mario. Slobodno vrijeme provodi kao i većina njegovih vršnjaka, u druženju, košarci, vožnji biciklom, gledanju televizije.
Osim Maria iznimne rezultate postizala je i njegova sestra.
– Da, ona je isto bila odlična učenica daruvarske Gimnazije. Završila je FER u roku, s odličnim rezultatima. Radi u Zagrebu u jednoj tvrtci koja se bavi satelitima, završila je računalnu znanost, u biti radi kao programerka. To je vjerojatno ono što ću i ja studirati. Ja se na drugoj godini usmjeravam, tako da mi je plan da studiram računalstvo i pod smjer računalna znanost, planovi su Maria. Školovati studenta nije nimalo jednostavno, zna to jako dobro Mario, budući da samo otac radi, a majka je kod kuće, nezaposlena.

Potpora obitelji

– Ni sestra, a niti ja tijekom školovanja nismo dobili nikakvu stipendiju. Ali eto sada se nadam da bih mogao dobiti STEM stipendiju. Ona ovisi o uspjehu na maturi i o prosjeku. Svaki maturant dobije obavijest na mail i čeka se. Stipendija iznosi 1200 kuna. Samo dio ide na brucoše, jer stipendiju dobivaju i studenti viših godina. Kažem, nadam se da ću uspjeti jer sam na upisnoj listi za FER bio 12 od 640 studenata koliko upisuju. Moji roditelji i prijatelji nisu očekivali takav uspjeh. Ja sam malo iznenađen s tom matematikom i tim bodom, a i s kemijom nisam baš zadovoljan. Sestra će mi biti potpora kada krenem studirati i naravno moji roditelji, kao i do sada – zaključio je Mario.