Frizer je peto najtraženije zanimanje u statistikama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, frizerskih salona navodno ima previše, previše se srednjoškolaca školuje za zanimanje frizer, ali vlasnice bjelovarskih frizerskih salona ne mogu pronaći radnice. Uzalud oglasi na burzi rada i po drugim oglasnicima kada nema interesa, prije svega fizerki, a potom i frizera koji bi radili puno radno vrijeme.
-Nažalost ne mogu pronaći frizerku koja bi radila u mom salonu. Sa Zavoda za zapošljavanje ih se samo telefonski javilo nekoliko, ali niti jedna nije došla na razgovor. I tako veće neko vrijeme- kaže Kristina Ćurković jedna od nekoliko vlasnica bjelovarskih fizerskih salona koje muči isti problem. Kako pronaći radnika koji je zainteresiran za svoj posao i želi ga raditi. Kako u bližem okruženju postoje tri srednje škole koje izbacuju frizere postavlja se pitanje zašto se ne uključuju u tržište rada. Je li problem u slabom znanju ili naprosto u nezainteresiranosti, jer je javna tajna da se zanimanje frizer upisuje ako se ne uspije upisati neka druga škola.
Što se nauči u školama
-Tako to u praksi ispadne da većina učenika izlaze iz škole bez potrebnog znanja. Istina je i da nama trebaju frizeri sa iskustvom i koji znaju raditi svoj posao. No, isto tako u dvije godine rada, ako se to želi, svatko tko je izašao iz škole može postati odličan frizer. Jednostavno nemaju interesa i dolazimo u situaciju da imamo kadar koji ne zna i ne želi raditi u struci. Od svih telefonskih razgovara neke su rekle kako nemaju iskustva u struci, iako imaju radnog staža, a neke uopće nisu niti došle na zakazani razgovor. Što se tiče plaća one su u skladu sa ekonomskom situacijom i oko tog nikad nema problema – napominje Kristina Ćurković i dodaje kako problemi počinju kad treba zaposliti nekog novog, tko već nije od ranije u poslu. Taj je krug sužen i kad se iscrpe poznanstva i veze, u salonima nema tko raditi.
-Ja imam salon zadnje četiri godine i do sad sam zapošljavala kolegice s kojima sam ranije radila i koje znaju svoj posao, ili frizerke koju su dolazile na preporuku iz poznatog izvora. Sada mi treba nova radnica i očito je da ću ju putem Zavoda za zapošljavanje jako teško pronaći – zaključuje bjelovarska frizerka.
Nema odbijanja posla
No, bio netko frizer milom ili silom to ga ne amnestira od aktivnog traženja posla ukoliko je prijavljen na burzi rada. U Zavodu za zapošljavanje kažu kako se poslovi ne smiju odbijati ako poslodavac traži određenu struku.
– Zavod prestaje nezaposlenu osobu voditi u evidenciji ukoliko se ne odazove na razgovor s poslodavcem, tijekom razgovora ili naknadno odbije ponuđeno zaposlenje a odabrani je kandidat, ili ako tijekom razgovora svojim postupanjem namjerno uzrokuje odbijanje zaposlenja od strane poslodavca. Nezaposlena osoba može odbiti zaposlenje  ukoliko se radi o poslodavcu koji redovito ne ispunjava obveze prema radnicima, ne isplaćuje plaće, ne ispunjava ostale zakonom, kolektivnom ugovorima i slične obveze prema radnicima. Dakle, nezaposlena osoba se dužna odazvati na razgovor, ali ako odbije posao zbog navedenog razloga, neće se prestati voditi u evidenciji nezaposlenih osoba HZZ-e i to je ta iznimka kada nema prestanka vođenja u evidenciji – jasna je pročelnica bjelovarskog Zavoda za zapošljavanje Dijana Zekić Kereži.

Stotinjak frizerki na burzi rada
Prema podacima iz evidencije nezaposlenih osoba HZZ PU Bjelovar, krajem listopada 2015.godine, bile su evidentirane ukupno 94 nezaposlene osobe u zanimanju frizer, od čega je pet osoba u tom zanimanju majstor frizer. Gledano po ispostavama, najviše nezaposlenih osoba u zanimanju frizer ima u ispostavi Bjelovar 43, zatim u ispostavama Daruvar i Garešnica po 15 u svakoj ispostavi, u Čazmi 13 te u Grubišnom Polju 5. Od ukupno 94 nezaposlene osobe frizera, njih 23 je bez radnog iskustva, 17 ima radno iskustvo do jedne godine, a ostali imaju radno iskustvo preko godinu dana.