BJELOVAR – O pitanju (ne)provođenja Bjelovarskog doručka i sadržaja školskog jelovnika Bjelovarac.hr je više puta pisao i upozoravao. No, na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća konačno su se i gradski vlastodršci sjetili dotaknuti te važne teme za naše predškolarce i školarce. Naime, Ante Topalović, predsjednik Gradskog vijeća izrazio je, kaže, čuđenje kada je vidio jelovnike u pojedinim školama i vrtićima.

-Neke škole i vrtići imaju jelovnike na internetu, a neke nemaju. Oni koji imaju pročitao sam da su u jelovniku hrenovke, margo, pizza, burek, keksi i slično. Puno toga nema nikakve veze s Bjelovarskim doručkom, čudi se Topalović. Dodaje da neke škole imaju barem zadovoljavajuće jelovnike, ali da ima onih koje nemaju.

Problem ponedjeljka

-Kod nekih škola sam vidio da ponedjeljkom nemaju baš ništa osim pizze, bureka, peciva i jogurta. Pričali smo prije puno o Bjelovarskom doručku, neki pomaci su se napravili, ali mislim da tu postoji još puno mjesta za napredak jer mislim da hrenovke koje koštaju 19.99 kuna po kilogramu nisu možda baš najbolja hrana za vrtiće i osnovne škole, naglasio je Topalović. Zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić-Erjavec rekla je da nutricionistica radi svaki mjesec jelovnik za škole te je pokušala objasniti zašto su ponedjeljkom samo pizza, burek i keksi na jelovniku.

-Ponedjeljkom nema variva i sličnog kuhanog obroka zato što je prvi obrok u ponedjeljak u 9.20 sati i ne postoji mogućnost da se dan prije ili prije tog vremena on pripremi. Što se tiče pizze i bureka, mi smo imali ogroman pritisak roditelja koji su nas molili, ali neki i prozivali, pisali peticije čak i ne znam što sve ne samo da u jelovniku budu pizza i burek. Tako da smo u dogovoru s nutricionisticom dogovorili da takva hrana bude ponedjeljkom kada se ne može poslužiti skuhano, rekla je zamjenica gradonačelnika Bastijančić-Erjavec i nastavila:

Tko slaže jelovnike

-U predmetnoj nastavi postoji kod mnogih učenika otpor prema kuhanoj hrani, ali mi ih želimo odgojiti da se hrane zdravo, dakle voćem, povrćem pa i mesom što zapravo s nutricionisticom i OPG-ima radimo. Lokalni proizvođači stoga i nisu nezadovoljni s našom suradnjom i podržavaju Bjelovarski doručak. Što se tiče vrtića, oni imaju medicinske sestre koje slažu jelovnike i oni imaju kuhane namirnice za ručak. No, kažem, postoji problem, a to je da su roditelji vršili pritisak na Grad, nutricionisticu i ravnatelje zbog pizze i bureka te su zbog toga ponedjeljkom ti obroci na jelovniku, zaključila je Bastijančić-Erjavec. (vec)