Čini se kako se nazire rješenje problema nedostatka liječnika u ambulanti u Garešničkom Brestovcu. Naime, ovih je dana županijski Dom zdravlja konačno raspisao natječaj za dodjelu koncesije za spomenuti tim koji trenutno vodi umirovljeni liječnik dr. Ivan Premužić, i to na pola radnog vremena. O ozbiljnosti opisane situacije, koja traje već duže od dvije godine, svjedoči i činjenica kako je u tom razdoblju broj pacijenata unutar tima s 1700 pao na 1500. Iako je tijekom spomenutog razdoblja Dom zdravlja u nekoliko navrata raspisivao natječaj za zasnivanje radnog odnosa s liječnikom, zainteresiranih nije bilo pa je konačno odlučeno da se liječnicima ponudi koncesija. Rješenje je to koje je Grad Garešnica predlagao prije više od godinu dana.

Moglo se i prije

-Nije nam poznato zbog čega se tako dugo čekalo na raspisivanje natječaja za koncesiju. Naime, nedugo nakon što se pojavio problem u Garešničkom Brestovcu, tadašnji gradonačelnik Velimir Žunac je razgovarao sa doktoricom Ilić iz Garešnice i doktorom Delićem iz Zagreba, koji su bili zainteresirani za rad u Domu zdravlja Garešnica uz uvjet da bude raspisana koncesija. Kako osim u Garešničkom Brestovcu istovjetan problem imamo i timovima opće medicine te ginekološkim timom u samoj Garešnici, razgovarali smo i s dr. Brankom Olujić Greidl koja je također pokazala interes za koncesiju za ginekologa. Drugim riječima, ovaj je problem mogao biti riješen puno prije – uvjeren je zamjenik garešničkog gradonačelnika Josip Bilandžija. Iako su timovi opće medicine koji djeluju u sklopu garešničkog Doma zdravlja u nadležnosti županijskog Doma zdravlja odnosno Bjelovarsko-bilogorske županije, svjesni problema, i u želji da svojim sugrađanima osiguraju odgovarajući zdravstveni standard, pomoć su odmah ponudili i predstavnici Grada Garešnice.

-Svjesni smo koliko je našim ljudima važno da u svome mjestu imaju liječnika, i to na puno radno vrijeme. Stoga je Grad Garešnica odmah ponudio osigurati smještaj za liječnike koji dođu ovamo raditi, a kod toga i dalje stojimo – kaže Bilandžija. Gradski bi čelnici, dodaje, najsretniji bili kad bi u svoj grad vratili mlade ljudi koji studiraju medicinu pa je među mjerama koje osigurava Grad i izdašna stipendija upravo za studente medicine, koja je nekoliko puta već od standardnih stipendija. U Gradskoj upravi se nadaju kako će problemi s timovima opće medicine uskoro biti riješeni, prvenstveno u Garešnikom Brestovcu, gdje je situacija najkritičnija.

Veći standard

-Ambulanta u Garešničkom Brestovcu predugo funkcionira s jednim umirovljenim liječnikom zaposlenim na pola radnog vremena. To ne umanjuje rad i zasluge dr. Premužića. Štoviše, i ovim putem mu želim zahvaliti na svemu što čini za naše sugrađane. Međutim, svi će se složiti da tim od 1500 pacijenata zahtijeva liječnika na puno radno vrijeme – zaključuje Bilandžija. Inače, u Garešnici trenutno djeluje devet timova opće medicine, od kojih je četvero u koncesiji. U Gradu napominju kako stanje u njihovim ambulantama nije zadovoljavajuće te se nadaju kako će se u budućnosti više raditi i na stvaranju boljih uvjeta za rad liječnika, što podrazumijeva i veći standard za pacijente.