Nakon Soma na bijelo, Patea od dimljenog šarana, Namaza od divljači, iz kuhinje poznate Garešničanke, inovatorice kulinarstva Danijele Crnjak Andri, izašao je Špekmez. Jedinstveni je to namaz od domaćeg špeka koji se priprema kao i svaki drugi pekmez, objašnjava autorica ovog zanimljivog i vjerujete slasnog namaza koji je na nedavnom natječaju Turističke zajednice „Moslavina moj zavičaj“ osvojio prvo mjesto u kategoriji gastro suvenira.

 Boje, okusi i mirisi

-Turistička smo zemlja, gotovo svako mjesto ima neku prepoznatljivosti, a po pitanju suvenira svuda isto. Posljednjih godina hit su magneti, o ostaloj ponudi bolje da ne govorim. Razmišljajući o tome, suprug Zdravko i ja smo, naravno u okviru posla kojim se bavimo, a to je ugostiteljstvo, odlučili napraviti nešto sasvim novo, nešto što će sadržavati puno boja, okusa i mirisa našega kraja. I tako je sve počelo. Špekmez je jedan od 12 naših proizvoda koje smo ponudili kao ideju za originalan gastro suvenir pojedinog kraja, govori Danijela Crnjak Andri, velika ljubiteljica i majstorica tradicijskog kulinarstva na moderan i inovativan način.

Sve recepte smišlja sama, kaže, odabere osnovnu namirnicu, osmisli recepturu, provjeri konzistenciju, ponudi na kušanje i osluškuje komentare. A komentari su i više no posebni sa sajmova na kojima redovito predstavlja svoje inovativne proizvode. Svaki od proizvoda, kaže, priča svoju priču, bez obzira je li riječ o namazu od divljači u ovom slučaju jelenskoj po kojoj je moslavački i bilogorski kraj poznat ili o somu na bijelo, varijaciji bakalara bianco, ali po uzoru na kontinentalne specifičnosti slatkovodnog ribnjačarstva. Ima još niz zanimljivih gastro suvenira u stalaži gospođe Crnjak Andri poput sušenih vrganja kojima obiluju naše šume ili pak pekmeza od maslačka.

 Gastro suvenir

-U garešničkom kraju, a i izvan njega do sada se nudio samo med kao gastro suvenir, a mi na ovaj način želimo potaknuti poljoprivredne proizvođače da preradom svojih proizvoda tržištu i turistima ponude tradicijske gastro proizvode u malim suvenir pakiranjima, govori Crnjak Andri, za čije su se ideje i proizvode zainteresirali i na moru. Naime, ove godine u suradnji s Turističkom zajednicom iz Sukošana, osmislila je njihov gastro suvenir. Riječ je o Sukošanskoj šalši s kojom su oduševljeni ne samo turisti već i mještani Sukošana. Posljednje dvije godine svoju paletu gastro suvenira, a time i moslavački te bilogorski kraj promoviraju u Sloveniji zajedno s Turističkom zajednicom Bjelovarsko-bilogorske županije i klasterom Srednje Hrvatske. Cilj je kaže, promovirati naše područje kao gastro meku, zdrave organski proizvedene domaće hrane te prirodnih ljepota koje turisti tek trebaju otkriti.