Grad Garešnica je početkom ljeta prošle godine započeo s provedbom projekta prekogranične suradnje u sklopu Interreg IPA – CBC – Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Riječ je o projektu važnom za razvoj turističke infrastrukture, pod nazivom „Put baštine – od trapista do graničara“ koji Grad Garešnica provodi u suradnji sa Gradom Lipikom te Humanitarnom organizacijom Caritas Rimokatoličkog biskupskog ordinarijata Banja Luka.

 Novi iskorak

Ukupna vrijednost projekta iznosi 707.667,08 eura, od kojih je Gradu Garešnici pripalo 225.992,90 eura. Tijekom dvogodišnje provedbe projekta koji je počeo 1. lipnja 2017., a završava 1. svibnja 2019. godine cilj je uspostaviti 116 km dug prekogranični turistički put, od Banja Luke kroz Lipik do Garešnice te na tom putu očuvati, urediti i obnoviti neke elemente kulturne, povijesne i prirodne baštine kojom Garešnica obiluje. Prilika je to za novi iskorak Garešnice u smislu prepoznatljive kontinentalne turističke destinacije ne samo za putnike namjernike već i same Garešničane. Da se pomaci u tom smislu već vidljivi potvrđuje Apollo park.

Riječ je o novom dječjem igralištu koje svojim izgledom odnosno spravama i kućicama za igru u obliku raketa podsjeća mlade generacije na poznatog Garešničana, nekadašnjeg člana misije Apollo, Mika Vucelića. Kako bi svi koji žele bili bolje upoznati s njegovim životom i svemirskom misijom, na igralištu je postavljeno osam informativno-edukativnih ploča koje prate svemirski program i misiju Apollo.

Prikladna oprema

U sklopu projekta uređuju se i omiljena izletišta Garešničana i njihovih gostiju. Tako su Sportski park, jezero Skresovi, izletište u Bršljanici u Dišniku i na Kovačić brdu opremljeni prikladnom urbanom opremom. Postavljene su klupe, stolice, sjenice, roštilji i koševi za otpatke sve kako bi ljubiteljima prirode bio što ugodniji boravak na nekom od spomenutih garešničkih izletišta među kojima se našao i vidikovac Čukovac na najvišoj garešničkoj točki u Dišniku. A da bi svi koji to žele bez problema i nepotrebnog lutanja stigli do željene destinacije postavljene su i oznake pored ceste koje turiste i sve putnike namjernike vode do spomenutih atrakcija.

Zahvaljujući projektu na red je došao i zasigurno najveći garešnički adut Pilovlje. Riječ je o 160 hektara vodene površine na kojoj obitavaju 62 zaštićene vrste ptica koje su pravi mamac za sve više promatrača ptica i netaknute prirode. Da bi u potpunosti mogli uživati nabavljen je i solarni čamac koji će služiti za prijevoz turista, promatrača ptica i svih zainteresiranih za čari garešničkog Poilovlja.