Dobre vijesti ovih dana stižu iz garešničkog Komunalca i Vode Grešnica. Kako doznajemo od direktora tih gradskih tvrtki Dražena Bengeza, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže za područje Grada Garešnice i Općine Hercegovac, vrijedne gotovo 100 milijuna kuna.

-Na izradi projektne dokumentacije, vrijedne oko četiri milijuna kuna, angažirani su hrvatski i slovenski stručnjaci, a očekujemo da će taj posao biti završen do kraja godina. To će nam već početkom iduće godine omogućiti raspisivanje natječaja za opsežan posao, vrijedan čak 98 milijuna kuna – otkriva Bengez.

Obnova pročistača

Kako detaljnije pojašnjava naš sugovornik, spomenuti projekt podrazumijeva izgradnju nove mreže u onim naseljima koja je još nemaju te obnovu postojeće na području Garešnice, Garešničkog Brestovca, Zdenčaca i još nekih naselja. U projekt je uvrštena i rekonstrukcija pročistača otpadnih voda koji je izgrađen još 80-ih godina.
-Ono što je jako važno u ovoj priči jest činjenica da imamo mogućnost povući minimalno 85 posto sredstava iz europskih fondova, dok bi ostatak projekta zajednički trebali sufinancirati Grad Garešnica, Općina Hercegovac i Bjelovarsko-bilogorsko županija. Ovo će bez sumnje biti najveći infrastrukturni projekt u povijesti našeg grada – kaže naš sugovornik.
No, dok se čeka početak ove ogromne investicije, na širem garešničkom podrčju već se odrađuje čitav niz manjih projekata, također izuzetno važnih za stanovnike pojedinih naselja. Tako je ovih dana u tijeku raspisivanje natječaja za izgradnju kanalizacijske mreže u Kapelici, i to na potezu od lokalne gljivare do spoja za Poduzetničku zonu Kapelica.
-Riječ je o projektu vrijednom 1,7 milijuna kuna za koju su nam Hrvatske vode već odobrile 300 tisuća. Vjerujemo kako će se rebalansom proračuna te državne tvrtke ove godine naći i ostatak sredstava za dovršetak spomenute trase – kaže Bengez.

Magistralni vod

Osim toga, ovih se dana kreće s raspisivanjem natječaja za izgradnju distributivnog i magistralnog cjevovoda Veliki Zdenci – Garešnica, zahvaljujući kojema bi vodoopskrba trebala biti osigurana za naselja Ilovski Klokočevac, Tomašicu i Kajganu.
-Taj je projekt vrijedan 12 milijuna kuna, a sufinancirat će ili iz europskih fondova ili iz redovnih sredstava Hrvatskih voda, i to čak do 90 posto. Spomenutim magistralnim vodom bismo zaokružili jednu cjelinu jer bismo se povezali s Grubišnim Poljem pa bi sva naselja na vrlo širokom području bila sigurna kad je riječ o vodoopskrbi – zaključuje Bengez.