S toplim danima ponovno su krenuli intenzivniji radovi na 22 groblja na garešničkom području kojima upravlja tvrtka Komunalac d.o.o. Kako doznajemo od direktora tvrtke Dražena Bangeza, svake godine za opsežnije projekte izabere se nekoliko naselja. Tako je pretprošle godine u Tomašici izgrađena potpuno nova kuća za ispraćaj pokojnika, dok je prošle detaljno uređena mrtvačnica u Trnovitičkom Popovcu.

Najveće groblje

-Ondje nam je još preostalo samo dovesti vodu do groblja, što planiramo učiniti ove godine. K tome, u istom naselju u planu je i izgradnja središnje staze na groblju – kazao nam je Bengez. Radit će se ovih dana i na groblju u Ciglenici, gdje je u planu asfaltiranje prostora ispred mrtvačnice, uređenje ulaza te postavljanje ograde i novog zelenila oko groblja. U tijeku je i završetak mrtvačnice na groblju u Kaniškoj Ivi.
-Svake godine pokušavamo odraditi što je moguće više posla. U to se ubraja i izgradnja grobnih mjesta i grobnica, uređenje staza i drugo. Najviše je posla uvijek na našem najvećem groblju, onom u Garešnici, koje smo gotovo u potpunosti uredili. Ondje su izgrađene i asfaltirane sve staze, a svake godine ondje uredimo novih desetak grobnih mjesta te 10 do 15 grobnica. Inače, prije nekoliko godina našim smo sugrađanima ponudili mogućnost da unaprijed otkupe grobna mjesta, što se pokazalo kao izvrstan potez jer smo do sada na taj način prodali već 40-ak grobnica – kaže Bengez.

Iste cijene

Dodaje kako cijene grobnih usluga u Garešnici nisu rasle posljednjih desetak godina. Štoviše, neke od njih su padale, poput cijena ukopa koje su smanjene prije tri godine.
-Kad je riječ o godišnjim naknadama za održavanje grobnih mjesta, one u prigradskim naseljima iznose 80, a u Garešnici 120 kuna – kaže Bengez.
Gradsko komunalno poduzeće posljednjih je godina puno uložilo i u opremanje posebnih službi za obavljanje poslova na groblju. Tako, primjerice, zaposlenici koji rade na ukopima za takve prigode imaju posebne uniforme, kako bi ispraćaj pokojnika bio što dostojanstveniji.