Poznata bjelovarska frizerka Helena Belko Horaček nedavno se s otvorenog državnog prvenstva frizera i kozmetičara u Zagrebu vratila s najsjajnijim odličjem, upotpunivši tako pozamašnu zbirku osvojenih medalja s različitih frizerskih natjecanja. Naime, u konkurenciji od 100-tinjak domaćih i frizera pristiglih iz zemalja regije, Helena je uvjerljivo pobijedila u novoj natjecateljskoj kategoriji, salonsko šišanje.

Svjetsko prvenstvo

-Sretna samo što sam se prijavila na natjecanje u ovoj novoj kategoriji jer mi je ukupan stayling ispao fantastičan. To je po meni najkreativnija kategorija u kojoj je trebalo uskladiti puno komponenata od šišanja, boje, frizure do odjeće, ukratko osmisliti i napraviti kompletan stayling u zadanom vremenu. Bio je to izazov kojem nisam mogla odoljeti pa je pobjeda time slađa – govori Helena Belko Horaček, ponosna na svoj novi uspjeh koji joj je osigurao plasman na svjetsko prvenstvo koje će se održati u rujnu u Parizu.
Bit će to peto sudjelovanje naše Bjelovarčanke na velikom svjetskom ili europskom natjecanju majstora frizera, kojemu se kao i svakom natjecanju iznimno veseli.

-Volim natjecanja, ona su mi uz posao koji volim nešto poput omiljenog hobija. Već prve godine kako sam počela raditi krenula sam na frizerska natjecanja. Iako sam se u početku znala vraćati bez zapaženih rezultata, nisam odustajala. Usavršavala sam se, učila, usvajala novine i trud se isplatio – govori Belko.

-Kada god dobijem inspiraciju za nešto novo prvo to isprobam na lutki. Ona mi je najzahvaliniji model uz pomoć koje učim i rastem. Redovito odlazim i na razne edukacije. Na taj način pratim nove trendove i proširujem znanje, jednostavno se usavršavam, a potom na natjecanjima provjeravam koliko sam napredovala. Upoznajem se i družim s kolegama i jednostavno uživam gledajući nastajanje pravih umjetničkih djela koja spretne frizerske ruke mogu napraviti – strastveno govori Helena Belko.

 Svečane prilike

Ljubav prema frizerskom poslu naslijedila je od majke koja je kaže i nju i brata od malih nogu uvodila u svijet frizerskog zanata. I dok je brat otišao u neke druge vode Helena je uspješno nastavila obiteljski posao. Danas ima svoj frizerski salon u koji svraćaju i mladi i stari. No, kako se natjecateljske frizure uvelike razlikuju od svakodnevnih koje traže mušterije, silne medalje i pehari koje je osvojila po raznim natjecanjima nisu bitno utjecali na povećanje prometa u salonu. Možda se povećao broj mušterija koje traže frizure za posebne svečane prilike po kojima je Helena Belko Horaček postala prava majstorica.

-Puno sam vježbala i radila i možda su mi mušterije sa svečanim frizurama češće. Ipak, rad u salonu uvelike se razlikuje od natjecateljskog dijela. U salonu se mušterijama treba prilagoditi i poštovati njihove želje. Ukoliko to uspijete mušterija će vam se vratiti, što je u poslu od kojeg živim najvažnije – zaključuje najuspješnija bjelovarska frizerka.