Sjeverna gradska obilaznica ponovno će biti puštena u promet početkom kolovoza, doznajemo iz bjelovarskih Cesta, tvrtke koja je na javnoj nabavi dobila posao izgradnje kružnog toka na raskrižju Ulice Petra Biškupa Vene i Gornjih Plavnica.
Strpljenje Bjelovarčana tako će se testirati još desetak dana jer nužnim zatvaranjem sjeverne obilaznice teretni promet prelio se u strogi centar grada, baš kao u davna vremena prije nego što je izgradnjom sjeverne obilaznice počelo prometno rasterećenje Bjelovara.

Podsjetimo, raskrižje između Venine i Gornjih Plavnica izgrađeno je sada već davne 2002. godine, i to kao klasično četverokrako raskrižje s po dvije vozne trake na svakom privozu, bez lijevih traka za skretanje, osigurano semaforom. Upravo zbog porasta prometa na sjevernoj obilaznici u smjeru Slavonije i obrnuto, ali i zbog korištenja Ulice P. B. Vene kao glavne spojne ceste sjevernog dijela Bjelovara sa sjevernom obilaznicom, a time i s prometnim pravcem prema Zagrebu ili Slavoniji, raskrižje je postalo kritična prometna točka.

Prometne nezgode učestalo su se događale zbog nepoštivanja svjetlosne prometne signalizacije, posebno od strane vozila koje dolaze iz smjera Đurđevca zbog dugog nepreglednog zavoja, kao i zbog neosvijetljenosti raskrižja.
Stoga se u Hrvatskim cesta odlučili izgraditi kružni tok čija je vrijednost procijenjena na 3,5 milijuna kuna. Posao su dobile bjelovarske Ceste čija je ponuda bila 250 tisuća kuna niža. Vrijedi napomenuti i kako je uz izgradnju rotora, planirana i izgradnja pješačko – biciklističke staze u smjeru Bjelovar – Gornje Plavnice na istočnoj strani ceste. Iz Cesta poručuju da će se sjeverna obilaznica otvoriti prvog kolovoza, odnosno dan-dva kasnije ako u međuvremenu dođe do neplaniranih zastoja, dok je dovršetak rotora predviđen za sredinu idućeg mjeseca.