Piše: Vedran Cindrić

MAGLENČA – Sinoć je na izletištu ‘Vrata Bilogore’ održan tradiconalni ‘DOKUart pod zvijezdama’ gdje su ljubitelji sedme umjetnosti na bilogorskom svježem zraku pod zvjezdanim nebom uživali u dva filma, ‘Oni samo dolaze i odlaze’ redatelja Borisa Poljaka i ‘Kamo idemo’ redateljice Lidije Špegar. Publici se predstavila mlada bjelovarska redateljica Lidija koja je za diplomski rad na Akademiji dramskih umjetnosti snimila odličan dokumentarac ‘Kamo idemo’ o jednoj od rijetkih taksistica u Zagrebu. Film je dobio vrijednu nagradu na festivalu u Indiji. Inače, ovogodišnji 13. DOKUart imat će 13 filmova iz sedam zemalja od čega će čak šest biti hrvatske premijere. festival počinje 6. listopada i trajat će do 12. listopada.

PROGRAM 13. DOKUARTA

Subota, 6. listopada
LA CHANA – HRVATSKA PREMIJERA
Redateljica: Lucija Stojević
Dokumentarac je to o Antoniji Santiago Amador – La Chani, kraljici flamenca koja se vraća na scenu nakon desetljeća pauze kako bi posljednji put nastupila pred publikom. Impresivan je to portret umjetnice, sniman čak pet godina.

Nedjelja, 7. listopada
TUNGURUS – HRVATSKA PREMIJERA
Redatelj: Rishi Chadna
Kratki dokumentarac o neobičnom životu obitelji srednje klase u Mumbaiju koji naglavačke okreće ekscentrični patrijarh donoseći kući malenog pijetla za igru svojim mačkama.

KADA DOĐU SVINJE
Redateljica: Biljana Tuturov
Dokumentarac je to o Dragoslavi koji ima četiri televizora, troje unučadi, dvije najbolje prijateljice i muža s kojim se otima za daljinski upravljač. Živjela je u pet zemalja, a da se nije pomaknula iz svog stana u pograničnom mjestu. Umjesto bajki, za djecu izmišlja priče iz stvarnog života dok u njoj nada u bolju budućnost ne jenjava.

Ponedjeljak, 8. listopada
90 SEKUNDI U SJEVERNOJ KOREJU – HRVATSKA PREMIJERA
Redatelj: Ranko Pauković
Vrijeme se usporava dok prolazimo pokraj ljudi koji se opuštaju u Sjevernoj Koreji. Neobična zvučna kulisa u ovom opservacijskom portretu upotpunjuje prikaz druge strane represivnog političkog sustava. Redatelj domišljato izbjegava cenzuru koristeći fotoaparat kao bilo koji drugi turist.

SRBENKA
Redatelj: Nebojša Slijepčević
U zimi 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio.

Utorak, 9. listopada
DJECA – HRVATSKA PREMIJERA
Redatelji: Arash i Arman T. Riahi
Dokumentarac je to o socijalno ugroženim mladim ljudima i njihovom viđenju svijeta. Film prati djecu i tinejdžere različitog podrijetla kroz njihove, ponekad teške i zbunjujuće, a ponekad smiješne i gorke živote.

Srijeda, 10. listopada
LENNO I RIBICA – HRVATSKA PREMIJERA
Redateljica: Shamira Raphaela
Desetogodišnji Lenno kući je donio novi dodatak svome akvariju – ribicu skalar/a/. Lennono se dugo bori sa sklonošću nasilnom ponašanju i mora pohađati školu za djecu s teškoćama. Skalari su poznati po agresiji prema drugim ribama u akvariju. Lenno razumije ribicu.

PREKO SVIH GRANICA
Redateljica: Marta Prus
Uzbudljiv pogled u nemilosrdan svijet ruske ritmičke gimnastike. ”Ti nisi ljudsko biće, ti si atletičarka”. Tako se jedan od dvojice nemilosrdnih trenera obraća dvadesetogodišnjoj Riti koja se priprema da bi predstavljala Rusiju u ritmičkoj gimnastici na Olimpijadi u Brazilu.

Četvrtak, 11. listopada
SLUŠAJ – HRVATSKA PREMIJERA
Redateljica: Astrid Bussink
Život je često izazovan, pogotovo kada odrasteš. I nije uvijek lako s roditeljima razgovarati o problemima. Na sreću, ‘Dječji telefon’ u Nizozemskoj osigurava uho za slušanje. Film ‘Slušaj’ predstavlja presjek takvih dječjih telefonskih razgovora.

U SLUČAJU RATA
Redatelj: Jan Gebert
Peter živi naizgled sretan život. On vozi novi, bijeli SUV, ima lijepu djevojku i nedavno se upisao na sveučilište. Međutim, njegov je stvarni život negdje drugdje – kao čelnik paravojne skupine pod nazivom ‘Slovačke grane’, koja regrutira stotine slovačkih tinejdžera uz tiho odobrenje vlasti. Cilj grupe je jednostavan – stvaranje totalitarne zajednice.

Petak, 12. listopada
SIBIRSKA LJUBAV – HRVATSKA PREMIJERA
Redateljica: Olga Delane
Što je ženi potrebno za sreću? Nakon 20 godina života u Berlinu, redateljica Olga Delane vraća se svojim korijenima u malom sibirskom selu gdje se suočava s tradicionalnim pogledima na odnose žene i muškarca.

DOKUart na SELU, subota 13. listopada (Berek, Društveni dom)
KUPUS, KRUMPIR I DRUGI DEMONI
Redatelj: Serban Georgescu
U rumunjskom selu Lunguletu tisuću poljoprivrednika u tijeku jedne sezone proizvede oko 100 tisuća tona kupusa i krumpira. Na kraju dana oni svoje usjeve prodaju u bescjenje ili unište, dok samo 30-ak kilometara dalje, na gradskoj tržnici taj isti kupus gotovo je tisuću posto skuplji.

Posebno će biti održan i DOKUart u BAZENU
Nedjelja, 30. rujna
SLATKO OD NIŠTA
Redatelj: Boris Mitić