Kultura oslikavanja murala odavno je zahvatila zapadnu Europu, a ovaj djelić urbane kulture u posljednje dvije godine ozbiljno je zahvatio i Bjelovar. Tako samo u središtu grada možemo primjetiti čak desetak murala koji uljepšavaju pročelje zgrada. Iako u Bjelovaru ima i mnogo grafita, njih ne treba miješati s muralima jer oni su samo znakovi ili stilizirani potpisi dok su murali slike na zidu različitih karaktera i imaju sve odlike jedne kompletne slike.

Inače, u ovom dijelu Europe Zagreb je jedan od predvodnika po broju vrhunskih murala, a jedan je od njih (nalazi se na Gornjem Gradu) uvršten među 10 najljepših na svijetu.

Svaki mural ima svoju priču

Ulica Andrije Kačića Miošića u Bjelovaru broji čak dva murala udaljenih jedan od drugog svega 30-ak metara. Murali su nastali u sklopu projekta ’43 Jam’, a veliki obol im je dao Pavle Tandara, poznati bjelovarski ‘street artist’. U ulici Jurja Haulika nalazi se veliki mural u kojem je u glavnoj ulozi tamnoputa djevojka s bocom u rukama i galebom na glavi oslikali su nizozemski umjetnici Beyond i Karski

-Kada nas neki grad pozove da slikamo onda proučimo povijest tog grada i pokušamo saznati što više o tom gradu. Za Bjelovar smo saznali da ima jako puno barova i saznali smo da je na ovom području nekada bilo more stoga simbolika ovog murala je cura koja drži bocu što bi bio kao simobol grada s puno barova. A galeb predstavlja more koje je tu nekada bilo. Što se tiče boce, u njoj je i poruka koja se može ‘baciti u more’ tako da to bude kao poruka u boci bačena u more koju će netko nekada naći na nekoj drugoj obali mora – bajkovito i simbolično je objasnio Karski.

Veliki mural preko puta II. osnovne škole u ulici Petra Zrinskog oslikala je ekipa iz Južnoafričke Republike i svakako je jedan od impresivnijih u gradu. Nadalje, u bivšoj Školsko – sportskoj dvorani koja je nedavno preimenovana u Dvoranu europskih prvaka naslikan je fantastičan mural u čast europskih prvaka iz 1972. godine.

Mural za poginule branitelje

U Franjevačkoj ulici Društvo prijatelja Hajduka organiziralo je slikanje murala u čast jedanaestorici bjelovarskih branitelja koji su izgubili život na Barutani 29. rujna 1991. godine. Jedanaestoricu bjelovarskih branitelja (Vladimira Makara, Sinišu Paunovića, Dražena Pervana, Ivana Cvrtilu, Eduarda Kukala, Stjepana Legčevića, Nikolu Petrića, Marija Šimića, Ivana Trogrlića, Marka Tukerića i Milana Vukovića), poginulih tijekom dizanja skladišta municije u zrak, simbolizira jedanaest zdravih stabala, jedanaest spaljenih stabala, jedanaest stupova i jedanaest boja koje su se koristile pri izradi murala.

Kao zid koji odgovara zamislima ekipi Društva prijatelja Hajduka Bjelovar, odabrali su zid lijevo od HORKUD-a Golub, a s njihovim su se prijedlogom složili Upravni odbor HORKUD-a Golub, koji im je dao i pisano odobrenje za njihovu akciju te Konzervatorski odjel u Bjelovaru. Mural je također izradio Pavle Tandara.  (Vedran Cindrić)