Stanovnici Zagorske ulice napokon mogu uživati u asfaltu. Prema informativnoj tabli radovi na toj 350 metara dugoj ulici koja se s vremenom pretvorila u simbol aljkavosti gradskih vlastodržaca počeli su još u listopadu 2017. godine. Od tada je ulica bila raskopana i ostavljena u tom stanju dok su tamošnji stanovnici po jeseni i zimi hodali po blatu, a po ljeti gutali prašinu i lomili automobile po rupama. U 21. stoljeću. U centru Bjelovara.

-Došli su radnici sa strojevima, razvalili sve i nema ih mjesecima. Nitko ništa ne javlja, ne piše. Mi živimo u prašini i blatu i čekamo, čekamo i čekamo – govorio nam je još zimus jedan od stanovnika u jednom od naših brojnih obilazaka ulice koja se, kad se sve zbroji, renovirala 50 centimetara po danu.

Drugi stanovnik rekao nam je tada da mu je dosta obećanja i da više nikome ništa ne vjeruje, ali da je šokiran da toliko dugo mora čekati na asfaltiranje jedne ulice u centru grada. Mnogi su nam se obratili, neki su htjeli reći svoja imena, neki čak ni to jer iako im je asfaltirana ulica za normalan život nasušno potrebna, kažu, ipak se ne treba zamjeriti političarima.

Vidjevši da se ništa ne pomiče s mrtve točke, a svjesni da se neki političari sjete nešto raditi tek kad ih se prozove u medijima, odlučili smo često podsjećati na katastrofalno stanje Zagorske ulice i nedaća tamošnjih stanovnika.

Izdvojit ćemo samo neke. Tako smo u svibnju (članak možete pročitati ovdje) prikazali fotografije Zagorske uz izjave stanovnika. Ili u kolovozu (članak ovdje), nakon što je gradonačelnik ničim izazvan najavio da će Zagorska biti gotovo krajem srpnja, a što se isto nije dogodilo.

Budući da opet nije bilo pomaka i vidjevši da se i gradonačelnik ne pridržava svojih javnih obećanja sa završetkom roka, uslijedila je satirična kolumna (pročitati ovdje) u kojoj smo se zapitali hoćemo li nakon Zagorske ulice graditi cestu do mjeseca. Kolumna je, inače, imala doseg od 20 tisuća čitatelja na Facebook stranici Bjelovarca.hr.

Što se dogodilo nakon svega?

U tjedan dana sve je asfaltirano!

Više nisu bili problem kablovi, manjak građevinara, aglomeracija… Sve je odrađeno ekspresno brzo.

O Zagorskoj ulici nismo toliko često pisali jer imamo nešto protiv političara, gradonačelnika, izvođača radova ili bilo koga drugoga, već isključivo s ciljem da se ‘razbudi’ i požuri sve odgovorne i da se već jednom dovrši cesta od 350 metara. Na kraju se to i dogodilo.

Danas će ulicu čiji su stanovnici bili u blatu dvije godine obići političari i održati velike govore kako su odradili veliki posao. Njihov posao je da se besramno hvale i pripisuju si zasluge. Bit će i onih koji će im pljeskati, iako je pljeskati političarima na asfaltiranoj cesti isto kao i pljeskati bankomatu što ti je dao novac. Odavno smo svi mi putem raznih poreza, prireza i spomeničkih renti platili Zagorsku svojim novcem.

Samo što ti bankomat odmah izda tvoj novac, a u ovakvim situacijama ulicu plaćenu svojim novcem čekaš nekoliko godina, i to nakon serije članaka u medijima.

No, nama je zaista jedino bitno da konačno stanovnici Zagorske mogu živjeti onako kako priliči 21. stoljeću. Bez blata, prašine, velikih rupa i kamenja veličine nogometnih lopti. (V. Cindrić)