Piše: Vedran Cindrić

Vinkovićevo naselje koje se nalazi u južnom dijelu grada jedno je od najstarijih naselja u Bjelovaru i dugi niz godina nosilo je epitet najugodnijeg dijela grada za živjeti. Naselje ‘iscrtano’ s 15-ak manjih ulica kao u labirintu koje su krasili brojni borovi i ostalo zelenilo, uz kvalitetan asfalt i dječja igrališta te blizinu strogog centra grada bilo je uvijek primamljivo za život brojnih obitelji.

Posljednjih godina situacija je potpuno suprotna. Borovi i ostalo zelenilo je odavno porušeno, asfalt na ulicama je popucao i od manje kiše se stvaraju velike lokve, a dječja igrališta su postala poprilično opasna za mališane. Štoviše, upravo obraćanje jednog ogorčenog oca preko facebooka čije je dijete skoro stradalo igrajući se na opasnom i zahrđalom toboganu na dječjem igralištu u ulici 1. svibnja bilo je ‘okidač’ da vidimo o čemu se zapravo radi.

Kakvo smo igralište u naselju zatekli možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

-Gledam vijesti i vidim da se stalno priča o toj transparentnosti. Lijepo je to i pohvalno, ali realno meni to nešto puno ne znači. Ja jedino želim imati normalnu ulicu u svome naselju bez rupa, lokvi i blata. I želim imati normalno dječje igralište u naselju da mogu unuku voditi da se igra sigurno, a ne da si mislim jel će se ozlijediti na onom opasnom toboganu ili zahrđaloj ljuljački. Bože me sačuvaj, pa takva igrališta nisu bila kada sam ja bila dijete, a to je bilo prije 60 godina – rekla nam je umirovljenica Danica koja desetljećima živi u Vinkovićevom naselju.

Sreli smo još mnogo osoba koju su izrazili nezadovoljstvo stanjem naselja, no najčešći odgovor je bio ‘sve vidiš, ali ne bi u javnost, to se sve čita, prati.’

No, bilo je i odvažnijih.

-Ma gle, kada sam ja bio klinac ovo je bilo najljepše naselje u gradu. Danas stvarno loše izgleda. Asfalt popucao, zelenilo porušeno, a dječja igrališta su ne bi da je ratno doba. Mislim, treba biti strpljiv. Vidim da se nešto radi po gradu pa će valjda doći red i na nas. Ma da već dugo čekamo na taj red. No, valjda će nas se sjetiti – poručio je Dean.

Portal Bjelovarac.hr još je u srijedu poslao upit Gradu kada i da li planiraju rekonstrukciju Vinkovićevog naselja ili barem dječjih igrališta. Jučer nismo dobili odgovor pa smo odgodili članak nadajući se da ćemo ga dobiti danas dopodne. Ni nakon 48 sati odgovor nije stigao.