Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Prije 16 dana to jest 4. svibnja krenula je druga faza popuštanja mjera uslijed pandemije koronavirusa koja je omogućila rad javnog zdravstvenog sustava u punom pogonu. No, zbog opreza od koronavirusa i zaštite bolnica Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske preporučio je da se svaki pacijent mora najaviti svome liječniku i da nema zadržavanja u čekaonicama.

Zbog toga dolazi i do velikih redova ispred bolnica, a u Bjelovaru se možda najveća kolona ispred bolnice dogodila danas. Naime, dobrim dijelom Mihanovićeve ulice pacijenti su čekali da im se na porti pregleda uputnica i zatim da ih se uputi određenom liječniku.

-A već sat vremena čekam samo da dođem do porte. Ne idem na pregled jer mi se ide već zato što moram. Nije ugodno na kiši stajati, ali opet s druge strane razumijem da je opasnost od virusa još uvijek prisutna i da je najopasnije da virus uđe u bolnicu – rekla nam je Marija ispred bjelovarske bolnice. Podsjetimo, još 3. svibnja ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Alli Aloucha objasnio je kako će funkcionirati bolnički sustav u naredonom periodu.

-Bolnica će kontaktirati pacijente koji su imali zakazane preglede. Svaki odjel bolnice će svaki dan na portu bolnice slati broj pacijenata koji će doći i koji će s porte biti usmjereni točno gdje trebaju ići, a pacijeniti će biti obaviješteni kojeg datuma i u koliko sati da se jave na portu – pojasnio je tada ravnatelj Alloucha. Dodao je da se ne može reći kada će se točno nadoknaditi zaostaci s liste čekanja jer i dalje svi moramo biti vrlo oprezni da se zbog neke neopreznosti ne bi morali vratiti u fazu jedan.

-Dakle, i kronični i akutni bolesnici moraju ići preko liječnika opće medicine i moraju imati uputnicu i kontakt svoga liječnika opće medicine. Ne možemo se u jednom danu vratiti na staro, neki odjeli su tijekom pandemije bili prenamijenjeni za pacijente za koje se sumnja da boluju od COVID-a 19 i još uvijek moraju ti odjeli biti u toj funkciji. No, polako, ali sigurno stvari će se vratiti na staro – poručio je tada ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Alli Aloucha