Danas (petak) je u središnjem parku organizirana fantastična manifestacija za djecu pod nazivom ‘Uberi priču’. Stoga, ako ste slučajno danas dopodne prolazili središnjim parkom (ispred Gradske knjižnice) mogli ste vidjeti pregršt slikovnica i knjiga kako vise na krošnjama.

O čemu se radi?

Tako zvana berba je zabavna aktivnost kojom se populariziraju kvalitetne dječje knjige hrvatskih autora i potiče samostalo čitanje. Bjelovarsku berbu, 12-ti puta za redom, organizirao je Dječji odjel Narodne knjižnice ‘Petar Preradović’ u suradnji s nakladničkom kućom ‘Mala zvona’.
-Mislim da je ovo zaista jedan predivan projekt u kojem se djeci na zanimljiv, neobičan i zabavan način predstavljaju najnovije hrvatske knjige za djecu. Vidim da djeca uživaju i da se lijepo zabavljaju i to je ono što nas ispunjava. Inače, idejna začetnica svega ovoga je Sanja Lovrenčić, vlasnica nakladničke kuće ‘Mala zvona’ – izjavila je Vjeruška Štivić, voditeljica Dječjeg odjela Narodne knjižnice ‘Petar Preradović’ i dodala.

-Evo, ove godine imamo stotinjak berača, prvašića bjelovarskih osnovnih škola. Gošće su autorice Sanja Lovrenčić, Nina Vađić, Ana Kadoić ,Melita Kraus i Nikolina Manojlović Vračar koje su djeci predstavile svoje knjige, a animatorica programa je bila klaunesa Nina. Nakon predstavljanja knjiga prvašići su ubrali sve knjige i naravno zadržali ih te ponesli kući. Inače, čitanjem priča na javnom mjestu želi se ukazati na važnost knjige i čitanja tijekom odrastanja, a posebno u osjetljivom periodu kada djeca postaju samostalni čitatelji (V.Cindrić)