Piše: Vedran Cindrić

Večeras je u Gradskom muzeju Bjelovar otvorena dugopripremljena i s nestrpljenjem iščekivana izložba Ivana Meštrovića, najistaknutijeg hrvatskog kipara i svojevremeno vodeće ličnosti umjetnosti u Hrvatskoj i šire. Inače, izložba je prigodno otvorena na Međunarodni dan muzeja i bit će postavljena do 18. kolovoza 2019. godine.

-Jedan od umjetnika kojemu se ove godine ponovno vraćamo je Ivan Meštrović, koji spada među najistaknutije hrvatske kipare i ujedno je umjetnik koji je svojim radom stekao svjetsku reputaciju. Bjelovarska publika se prvi put s njegovim radovima susrela davne 1978. godine. Sada, nakon 41 godine , Meštrovićevi radovi su ponovno izloženi u našem muzeju, međutim ovaj je put naglasak stavljen na drugim umjetnikovim izričajima. Stoga su ovom prigodom izložene tri skulpture ‘Indijanci’, ‘Rodin’, i ‘Sanjaranje’, šesnaest originalnih crteža i prva Meštrovićeva potpisana litografska mapa koja sadrži 21 rad – izjavio je ravnatelj muzeja i inicijator izložbe Milan Pavlović.

Dodaje da se muzej posebno pripremio za izložbu te da su zbog osjetljivosti materijala mijenjali zavjese i dozirali temperaturu zraka u samom muzeju. Inače, na samoj izložbio okupio se veliki broj Bjelovarčana, a među njima i zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec i župan Damir Bajs.

Emotivni govor sina Mate

-Čestitam Gradskom muzeju sedamdeseti rođendan. Mislim da si ljepši poklon nisu mogli zamisliti jer nakon 41 godine vratiti Meštrovićeva djela u naš grad je zaista neprocjenjivo. Ivan Meštrović je postao velikan još kada je stvarao, velikan je danas,a bit će i u budućnosti. Njegov umjetnički opus je veličanstven i posebno mi je drago što je s nama na otvorenju ove velike izložbe i njegov sin Mate – izjavio je župan Bajs. Valja naglasiti kako su eksponate za izložbu posudili Gliptoteka HAZU, Galerija Ivana Meštrovića iz Splita te obitelj Kaštelančić. Na kraju, samu izložbu svečano, ali i emotivno otvorio je sin Ivana Meštrovića, 89 – godišnji Mate.

Izložbu je otvorio Mate Meštrović, sin slavnog oca Ivana

-Djela moga oca koja sada možete vidjeti u svome Bjelovaru dio su njegovog iznimnog života. Od siromašnog rodnog kamenog kraja do svjetski priznatog umjetnika čije stvaralaštvo prkosi vremenu. Moj otac je bio ne samo kipar, nego i arhitekt, pisac, povjesničar, pjesnik, filozof i značajan sudionik svim političkih prevrtanja svoga doba – izjavio je Mate Meštrović i nastavio.

-Nadahnuće i stvaralaštvo crpio je iz svoje mladosti i brojnih knjiga. S vremenom je svoje znanje obogatio spoznajom na ne samo bogate europske, već i indijske, egipatske i asirske civilizacije koje su sve prisutne u njegovom stvaralaštvu. Također, s vremenom je došao i do spoznaje da sve svjetske civilizacije i religije imaju zajednički izvor, a to je težnja prema vječnosti.