BJELOVAR – Danas je točno u podne na gradskom korzu održana tradicionalna humanitarna utrka ‘Trčanjem protiv raka’ koju organizira Liga protiv raka Bjelovarsko – bilogorske županije. Cilj ove humanitarne utrke na kojoj su sudjelovali brojni građani je potpora oboljelima od ove zloćudne bolesti.

Također, Liga protiv raka BBŽ-a organizirala je prodaju majica (20kn) a sav novac će biti uplaćen za nabavu medicinske opreme Općoj bolnici Bjelovar te aktivnostima prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih bolesti.

Inače, utemeljitelj ove utrke je Terry Fox koji je obolio od karcinoma desne noge s 18 godina. Tri godine kasnije (1980) želeći skupiti sredstva za ostale bolesnike na jednoj umjetnoj nozi uputio se na dugo trčanje po Kanadi od istočne do zapadne obale u kojoj je trčao po 42 kilometara na dan kroz razne kanadske provincije te je tako stekao naklonost i inspirirao brojne Kanađane. Nakon što je trčao 143 dana i istrčao 5373 kilometara zbog bolesti je bio prisiljen prekinuti maraton. Preminuo je 1981. godine u dobi od 22 godine