Piše: Vedran Cindrić

Pri kraju snimanja je prva hrvatska TV serija o Domovinskom ratu pod nazivom ‘Nestali’, a glavne uloge u seriji nose trojica Bjelovarčana, Goran i Bojan Navojec te Alan Katić.
Serija se već 40 dana snima na zahtjevnim terenima Velebita i Dalmatinske zagore. ‘Nestali’ je mini serija koja prati šestoricu hrvatskih vojnika koji su desetak dana prije Oluje ostali odsječeni od ostatka svoje jedinice, okruženi neprijateljskom vojskom. Redatelj serije je Kristijan Milić koji je već snimio poznate ratne filmove poput ‘Broj 55’ i ‘Živi i mrtvi, a scenarist i autor serije je Joško Lokas.

Portal Bjelovarac.hr je dobio ekskluzivno pravo da boravi dva dana na filmskom setu s glumcima, redateljem i cijelom produkcijom koja broji gotovo stotinu ljudi.

U ta dva dana dok smo boravili s filmskom ekipom snimale su se noćne i dnevne scene u blizini Obrovca gdje su na redu bile masovne scene s preko stotinu statista koje su dovezli autobusi na set. Bilo je tu scena i s tenkovima koje je ustupilo Ministarstvo obrane RH, a sve s ciljem da prva hrvatska serija o Domovinskom ratu bude što vjernije dočarana. Osim naših Bjelovarčana, u seriji glume i Tarik Filipović, Vedran Živolić, Marko Cindrić, Filip Križan, Enis Bešlagić, Enes Vejzović i brojni drugi.

-Prva hrvatska ratna serija, ogromna produkcija i u naslovnoj ulozi trojica Bjelovarčana. Ah, očigledno se sudbina poigrala da samo moraš biti iz Bjelovara pa da možeš glumiti u tako velikoj produkciji – na početku se našalio Goran Navojec pa nastavio u ozbiljnijem tonu.

Najteže snimanje do sada

-Drago mi je da mi Bjelovarčani igramo važnu ulogu u ovoj seriji i nadam se da će nas doma u Bjelovaru sa zadovoljstvom gledati kada serije počne. Inače, Joško Lokas mi je još prije osam godina pričao da radi na scenariju ove serije i sada smo konačno počeli raditi. Uz sve ove godina snimanja i ne znam ni sam koliko filmova iza sebe moram reći da mi je ovo daleko najteži teren i snimanje na kojem sam bio. Sada su na redu malo lakši tereni, ali prije toga je bio pravi pakao. Snimao sam pod svakakvim uvjetima, ali s ovakvima se još nisam susretao. Snimali smo po 12 sati dnevno na 35 stupnjeva na Velebitu, Paklenici, Tulovim gredama, Dalmatinskoj zagori i raznim kršnim područjima gdje doslovno po cijele dane nije bilo trunke hlada, s tim da na sebi imaš punu ratnu opremu i šminku. Izbjegavali smo poskoke, krpelje, bile su borbe i sa sunčanicom, ja sam evo prvi put na setu završio na infuziji, ali eto, sve je to u opisu posla – priča nam Goran.

Kaže da je na setu zbog zahtjevnih uvjeta cijelo vrijeme s njima bila i medicinska sestra kao i član ATJ Lučko koji je bio zadužen da pazi kako neke poteze s oružjem izvode glumci.

-Mi koji smo u glavnim ulogama smo nekoliko mjeseci prije snimanja prolazili vojnu obuku s jednim vojnim zapovjednikom te smo učili i neke borilačke poteze. Mislim, radio sam ja već ratne filmove, ali nigdje kao ovdje nije bilo posvećeno toliko pažnje borbama i oružju – kaže nam Goran. Dodaje da se, inače, u hrvatskoj produkciji teško može naći novaca da se snimi nešto tako veliko, ali dodaje da su se svi zajedno potrudili da se počne sa snimanjem.

Rat mijenja percepciju

-Sve scene su snimane na otvorenom. Prvo smo bili na kiši tjedan dana, onda na 35 stupnjeva u kamenjaru. To nisu idealni uvjeti za izvedbu glumaca, ali mislim da smo uspjeli prenesti sve što smo željeli – priča Goran. Kaže da ne može već sada reći kakav će uspjeh serija polučiti.
-Vjerujem i nadam se da će serija biti odlična, ali ne bih želio detaljno komentirati dok postprodukcija ne obavi svoje. Dok na TV-u vidiš sraz slike, tona, izvedbe i emocije onda možeš reći kakvo si djelo ostavio iza sebe. Kada si još unutar projekta, teško je komentirati – zaključio je Goran Navojec.

Joško Lokas je scenarist, autor i producent serije

Njegov mlađi brat Bojan Navojec također je u naslovnoj ulozi serije te isto ističe da su uvjeti snimanja bili teški, ali dodaje da je sve to u opisu posla.
-Nisam do sada glumio s bratom (Goran) i prijateljem iz djetinjstva (Alan Katić) na istom projektu i to u još tako velikoj produkciji i naslovnim ulogama, ali to je je jedno lijepo i bogato iskustvo. Osim toga, serija i je o ljudima koji su prijatelji, braća koji su se našli u teškoj situaciji gdje jedni drugima čuvaju živote – započinje Bojan. Kaže da je lik kojeg glumi inspiriran jednim čovjekom koji je ratovao na ovom području, ali ga nije imao priliku upoznati, no mnogo je čuo o njemu.

-Za vrijeme vojne obuke u Zagrebu koji smo morali proći prije snimanja mnogo sam razmišljao o seriji koju ćemo snimati to jest općenito o ratu. Moje ratno iskustvo je potpuno drugačije od lika koje glumim jer je on bio u žiži rata, čovjek je nosio glavu u torbi 24 sata na dan, a ja sam tada išao u prvi razred srednje škole i boravio sam u podrumu. Sjećam da kada smo bili u podrumu da tada nismo razmišljali gdje čiji tata radi, koliko ima novaca i kakve tenisice nosiš. Zanimalo te je tko je osoba pored tebe i šta ti on kao osoba u tom strahu ima za dati, kao i ti njoj. Bili smo svi prisni. Kad su zračne opasnosti prošle i sve se smirilo, opet smo počeli gledati materijalne stvari. Jednostavno, rat mijenja percepciju– prisjeća se Bojan tih dana i dodaje.

-Sjećam se da sam tih dana bio ljut što me mama nije ranije rodila tako da mogu ići u rat. To su bila naša srednjoškolska razmišljanja. Sada sam se morao prebaciti u te dane i uči u lik i djelo ratnika. Nadam se da sam uspio, no o tome će kritika reći zadnju riječ – kaže Bojan. Dodaje da je puno razgovarao s glumcima na setu o tome kako je zapravo bilo ratnicima na tako teškom terenu, okružen neprijateljima.

-Baš smo neki dan imali noćnu scenu snimanja gdje mi hrvatski vojnici s kombijem ulazimo na zabavu pijanih i naoružanih četnika gdje smo debelo brojčano u manjku. Znaš da je to samo snimanje, ali pravi glumac se mora uživiti u ulogu, a kada se uživiš u tako nešto onda se naježiš i pitaš se samo kako ću ovdje izvući živu glavu – priča nam Bojan koji također ne želi unaprijed ići s prognozom kako će serija proći kod gledatelja i kritike.

-Reakcije na seriju će biti različite jer svatko rat doživljava na svoj način. Ja sam zahvalan na ovom velikom iskustvu. Rad na ovom setu mi je pomogao da neke svoje blokade maknem i da mogu u nekim drugim ratnim ulogama neke stvari lakše shvatiti, razumjeti i jednostavno biti bolji – zaključio je Bojan.

Druga suradnja s Milićem

Bjelovarčanin Alan Katić također je u naslovnoj ulozi TV serije ‘Nestali’ i oduševljen je s činjenicom što na tako velikom projektu radi s prijateljima iz djetinjstva.

-Da, prijatelji smo cijeli život, a sada smo u glavnim ulogama u prvoj hrvatskoj ratnoj seriji. Zanimljiva je to priča jer ipak smo mi jedan mali grad – započinje Katić koji već ima iskustvo rada s redateljem Kristijanom Milićem.

-S njim sam već radio na filmu ‘Broj 55’ gdje se pokazao kao veliki majstor ratnih filmova. To je bilo jedno fantastično iskustvo, ali i emotivno jer su u Kusonjama poginuli Bjelovarčani koje sam osobno poznavao. Čak sam se na premijeri i upoznao s obitelji čovjeka kojeg sam glumio, a koji je u Kusonjama poginuo. Iako je na ‘Broju 55’ bilo emotivnije zbog cjelokupne situacije, ovdje je puno napornije što zbog terena, što zbog toga što smo u istom terminu, dakle 45 dana, morali snimiti mnogo više materijala jer se radi o seriji – priča nam Katić. Kaže da u seriji glumi ratnika Delona, koji je bivšio legionar i koji je za vrijeme rata došao u Hrvatsku. Dodaje da je on je inače prijatelj iz djetinjstva scenarista Joška Lokasa, no, naravno ističe da se tako ne zove i da su mu ime izmislili.

-Imao sam priliku upoznati čovjeka čiji lik glumim što je u većini slučajeva nemoguće. Puno smo razgovarali i to mi je pomoglo da se što bolje pripremim za ulogu. Inače, za ovu ulogu se spremam jako dugo jer mi je Lokas još prije par godina rekao da ima spreman scenarij i da čeka zeleno svjetlo da se krene sa snimanjem. Puno smo se pripremali i u Zagrebu jer kada se dođe na set mora se odraditi sve što se taj dan zacrta jer dan snimanja je enormno skup tako da tu nema mjesta za promašajima – priča nam Katić. Također kaže da su snimanja na Velebitu zbog uvjeta bila paklena, ali da su sada uglavnom noćna i to na puno pristupačnijem terenu tako da je puno lakše.

-Početak ljeta je i noć je iznimno kratka. Do 20 sati smo svi spremni i čekamo da padne mrak. Kada padne odmah krećemo i s prvim zrakama sunca završavamo jer noćne scene, naravno, ne možeš po danu snimati tako da smo ovih dana ograničeni na tih osam sati – pojašnjava Katić. Kaže da mu je na obroncima Velebita u dalekom kršu prošlo puno puta kroz glavu kako je to bilo vojnicima u takvim uvjetima.

-Mi smo gorili na 35 stupnjeva s opremom bez hlada. No, naši vojnici su za pravo ratovali u takvim uvjetima gdje su doslovno mogli poginuti, a nažalost mnogi i jesu, tako da im se zaista divim – zaključio je Katić.

Seriju ‘Nestali’ moći ćete pratiti na HRT-u 2020. godine.