Piše: Vedran Cindrić

U policijskim prostorijama za zadržavanje završavaju osobe lišene slobode iz različitih razloga, a one mogu biti prekršajnog ili kažnjivog djela.

Portal Bjelovarac.hr dobio je ekskluzivnu dozvolu da fotografira prostorije za zadržavanje kojih se u sklopu Policijske postaje Bjelovar nalazi šest.

-Iz raznih razloga osobe ovdje završavaju. Često je zbog nasilja u obitelji ili visokog alkoholiziranog stanja. Ako je osoba zbog alkoholiziranog stanja privedena onda u prostoriji za zadržavanje provede 12 sati, znači do prestanka djelovanja alkohola to jest opojnog sredstva. Uhićene osobe ostaju do 24 sata, a postoji i kategorija pritvorske jedinice sukladna zakonu o kaznenom postupku koja maksimalno može zadržati osobu do pet dana – kaže nam Dražen Štajduhar, voditelj operativnog komunikacijskog centra koji nas je proveo podrumskim prostorijama u kojima se sobe za zadržavanje nalaze.

Dražen Štajduhar, voditelj operativnog komunikacijskog centra

Prostorije pod video nadzorom

Dodaje da je prošle godine u ovim prostorijama boravilo 900 osoba, od čega ih je 117 bilo smješteno zbog djelovanja opojnih sredstava i to daleko najčešće alkohola.
-Imali smo par rekordera koji su imali preko 3 promila alkohola u krvi. Inače, svaka prostorija je pod video nadzorom tako da u svakom trenutku vidimo što osoba unutra radi. Također, u prostorijama se nalazi i signalizacijsko zvono s kojim nam uhićeni može javiti da nešto treba. Uhićeni imaju na raspolaganju wc, tekuću vodu, a ako su zadržani duže vrijeme dobivaju i obroke – pojašnjava nam Štajduhar. Također dodaje da je jedna prostorija prilagođena osobama s invaliditetom.

-Osoba koja ulazi u tu prostoriju ne smije imati predmete s kojima se može samozljediti, a oduzimamo im i mobitele koje, naravno, pri izlasku kao i sve druge predmete dobiju natrag. Nekada je u prošlosti bilo pokušaja samoubojstava pa i napada na policijske službenike, ali rizik od takvih situacija je sada sveden na minimum i nemamo takvih incidenata – izjavio je Štajduhar.