Piše: Vedran Cindrić

Sinoć (nedjelja) je u bjelovarskom Boho parku otvoreno ljetno kino. Bjelovarska udruga Dokuart i ove godine je organizirala ljetno kino, a program je predstavio ovogodišnji voditelj ljetnog kina Stjepko Gambiroža. Pod zvjezdanim nebom u središnjem parku okupilo se 80-ak ljubitelja sedme umjetnosti. Kino je otvoreno odličnim dokumentarnim filmom ‘Čovjek dupin’. Film je to koji otkriva priču i nasljeđe Jacquesa Mayola, legendarnog ronioca na dah čiji život je bio inspiracija Lucu Bessonu za film ‘Veliko plavetnilo’. Film nas uvlači u Mayolov svijet kroz njegovo putovanje od Mediterana do Japana, od Indije do Bahama i gledatelje je uvukao u transformativno iskustvo ronjenja na dah.

Inače, U programu ljetnog kina na rasporedu će biti ukupno deset filmova, od čega četiri dokumentarna i šest igranih, a u bjelovarskom Boho parku vidjet ćemo, između ostalih, i Iggyja Popa, Grace Jones, Joaquina Phoenixa, Penelope Cruz i Javiera Bardema. Posebna poslastica i ove godine bit će mini – ciklus Festival mediteranskog filma Split koji gostuje u Bjelovaru u sklopu kojeg će Bjelovarčani među prvima u Hrvatskoj imati priliku pogledati filmove “Ona koja zamišljaš” i “Vlast”, nagrađivane filmove koji još nisu ni krenuli u kino distribuciju.

Projekcije svih filmova bit će četvrtkom i nedjeljom od 21 sat, a u slučaju kiše, projekcije će se odgoditi za sljedeći ili neki drugi dan.