Piše: Vedran Cindrić

Koronavirus odnio je već 2.770 života u svijetu, a jučer su zabilježena i dva potvrđena slučaja u Zagrebu. Stoga je Opća bolnica Bjelovar u suradnji s Bjelovarsko – bilogorskom županijom i Stožerom civilne zaštite poduzela sve potrebne mjere vezane uz prevenciju, ali i moguće djelovanje u slučaju pojave koronavirusa na području Bjelovarsko – bilogorske županije. Tako je od danas pripremljena i posebna izolacijska soba u kojoj će biti smješteni zaraženi pacijeni, naravno ako do toga uopće i dođe. Soba ima i poseban ulaz kroz koji nitko ne prolazi to jest također je izoliran.

Upozorenje na ulazu u bjelovarsku bolnicu

-Osoba koja je sumnjiva to jest osjeća respiratorne probleme, ima temperaturu, a i boravila je u područjima gdje je sada koronavirus najaktivniji trebao/la bi se javiti telefonom svome liječniku. Onda liječnik kontaktira epidemiologe koji su u pripravnosti 24 sata. Zatim oni procijenjuju da li je pacijent ozbiljno sumnjiv i ako je, šalje ga se uz nadzor i sve preventivne mjere na infektologiju. Pacijent u izolacijsku sobu dolazi izvana, dakle posebnim putem. Nikako se ne zadržava u čekaonicama i hitna pomoć je također upućena na koji ulaz bolnice se takvog pacijenta vozi. Zatim se u izolacijskoj sobi obavljaju temeljiti pregledi i nalazi se šalju u Zagreb, a pacijent ostaje u izolacijskoj sobi na promatranju – izjavila je dr. Vesna Grgić. Spceijalistica epidemiologije.

Ravnatelj bjelovarske bolnice dr. Alli i župan Damir Bajs naglasili su da nema mjesta panici, da su sve preventivne radnje obavljene i ako slučajno i dođe do zaraze da će stručno osoblje profesionalno i odgovorno sve obaviti.

-Ako osjetite da ste malo boležljivi, nemojte odmah misliti da imate koronavirus. Puno je veća vjerojatnost da imate samo gripu. No, ako i dođe do koronavirusa, bez panike, mi znamo kako postupati tada i sve će biti u redu – naveo je ravnatelj bolnice dr. Alli Allouch.