Zvonimir Popović, 32-ogodišnji Bjelovarčanin s diplomom Fakulteta elektronike i računarstva i radnim mjestom u Hrvatskoj elektroprivredi, strastveni je fotograf koji si je prije točno godinu dana postavio izazov – jednom tjedno uslikat će najmanje jednu fotografiju na zadanu temu. Rezultat je blog s 52 tematske fotografije od kojih su mnoge s bjelovarskim motivima, a uz svaku je prigodan tekst o samom procesu nastanka fotografije. Popovićeva serija završava temom “Prije/poslije” na kojoj su bjelovarske ulice prije i nakon snijega.
Bildao radne navike
– U ovaj fotografski izazov ušao sam jer volim fotografirati i obrađivati fotke, ali često mi se zna dogoditi da prođe period u kojem ne prakticiram svoj hobi. Onda se uhvatim fotoaparata i treba mi vremena da si ponovo nađem inspiraciju, motive, tijek rada, što je obično dosta frustrirajuće i demotivirajuće. Na ovaj način prisilio sam se da fotkam barem jednom tjedno, a najbolju fotku pripremim za objavu – govori Popović dodajući kako je teme odabrao s jednog od mnogobrojnih popisa s Interneta. Rezultatom je više nego zadovoljan. Što je više fotkao, više je inspiracije imao, shvatio je da dobre ideje treba zapisivati na papir, a usput naučio i određene tehnike fotografiranja. Bilo je tu, kaže, i trenutaka očajavanja, izostanka inspiracije uslijed naoko jednostavnih, a ustvari vrlo zahtjevnih tema, ali to je sitnica u usporedbi s osjećajem da je uspio u svom naumu.
– Za neke fotke bilo je potrebno upotrijebiti fotografska pomagala, poput dodatne rasvjete, reflektora i stativa. Neke ne bih napravio bez pomoći prijatelja fotografskih amatera, za nekoliko fotki sam imao puno sreće jer sam ovisio o vremenskim uvjetima koji su se savršeno posložili. Iako mi je prvenstveno cilj bio dokazati sam sebi da mogu odraditi izazov i unaprijediti svoje umijeće, redovno sam dijelio nove objave na Facebooku pa sam imao još jedan poticaj da ustrajem – govori Popović. Na kraju, kaže, najveće mu je zadovoljstvo moći pregledati sve te fotografije, tjedan po tjedan, sjetiti se sitnih detalja i doći do onog razmišljanja da treba uživati u putovanju (a ne cilju), i malim stvarima,malim koracima koji se, kad si uporan i dosljedan, na kraju zbroje u jednu veću, ozbiljniju cjelinu. Fotografije su dostupne na Popovićevom foto-blogu na stranici zvpo52w.wordpress.com.