Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Rotary klub Bjelovar motiviran snažnim depopulacijskim trendom, a s namjerom razvoja pozitivne i poticajne atmosfere za ostanak mladih u Republici Hrvatskoj pokrenuo je dugoročni program edukacije i nagrađivanja izvrsnosti iz STEM područja.

Stoga je u petak navečer Rotary klub Bjelovar okupio jednu vrsnu i etabliranu ekipu predavača, a nazočan je bio i guverner Rotary District-a 1913 prof. dr. sc. Darko Tipurić. Pvi predavač na forumu pod nazivom ‘Kotač izvrsnosti’ bio je Nenad Bakić, čovjek koji je, između mnogih poslovnih uspjeha, osnovao Institut za razvoj i inovativnost mladih kako bi djeci omogućio pristup najsuvremenijim tehnologijama koje se danas koriste u obrazovanju.

-Psihološki profil Hrvatske je jako neobičan i to moramo mijenjati. Ali to se ne može naglo promijeniti već dugoročno kroz ulaganje u mlade. Recimo, znate li da samo deset posto hrvatske djece u četvrtom razredu koristi računalo barem jedno mjesečno. S druge strane, preko 55 posto danske djece koristi računalo, zatim preko 50 posto engleske djece, belgijske 45 i tako dalje. U današnjem i sve više budućem informatičkom društvu to je nedopustivom i to moramo mijenjati jer kako će se naša djeca u budućnosti nositi s konkurencijom iz Europe – naglasio je Bakić. Dodao je da je i veliki problem Hrvata način razmišljanja.

Negativan način razmišljanja

-Samo 15 posto Hrvata misli da će napornim radom uspjeti nešto napraviti. Tu smo u rangu s Bugarima, dok recimo 70 posto Fancuza, Engleza i Nijemaca misli da će s napornim i predanim radom uspjeti u karijeri. No, s druge strane čak 38 posto Hrvata misli da su za uspjeh potrebne političke veze, a preko 60 posto ih misli da jednostavno samo treba imati sreće. No, opet s druge strane samo oko 10 posto Engleza i Francuza smatra da im treba sreća i politička veza. To su strašne činjenice i to je taj psihološki profil Hrvatske koji moramo mijenjati – naglasio je Bakić i zaključio.

-Stalno neke izjave tipa gdje si bio ’91, gdje ti je djed bio ’41. Mi takve gluposti pitamo i čitamo u medijima. No, pravo pitanje je gdje će ti dijete biti 2031. godine.
Drugi predavač na forumu ‘Kotač izvrsnosti’ bio je Korado Korlević, vodeći hrvatski astronom i pokretač Zvjezdarnice Višnjan i mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u tom području. Također, Korlević je otkrio više od 1400 asteroida i sudjelovao je u otkrivanju dvaju kometa.

-Najvažniji nam je posao pripremiti djecu za budućnost koja dolazi. Djeca su 20 posto populacija, sto posto budućnosti, a za njih izdvajamo tek 4,8 posto BDP-a. U Hrvatskoj su po izdvajanju ipak najvažniji umirovljenici. Istraživanja su pokazala da su hrvatska djeca vjerojatno najmanje poduzetna u svijetu što je zastrašujuće naglasio je Korlević. Dodao je da živimo u društvu snova te pojasnio.

Društvo snova

-Jedan nogometaš vrijedi kao tisuću liječnika koji spašavaju živote i mi djeci to servisiramo kao pod normalno i tako potičemo to društvo snova koje je nerealno. Recimo, u jednom članku sam pročitao da Istra ima 72 državna prvaka sa školskih natjecanja i zbog toga su naveli Istru kao poluotok pameti. Dao sam si malo truda i krenuo to istražiti te saznao da od tih 72 posto državnih prvaka 49 posto pada pod glazbu i umjetnost, 31 posto na sport, ekologija i zadrugarstvo 8 posto, tehnologija 4, a znanost nula posto! I to je poluotok pameti onda – pitao je sve nazočne Korlević te nastavio.

-Za što mi pripremamo djecu? Tko će biti liječnik, tko će biti inženjer, tko će raditi u informatičkoj industriji? Pripremamo djecu za turističku privredu, da skaču, da nas zabavljaju. Pripremamo ih da budu klaunovi, a kada se bude trebalo liječiti ići ćemo u europske metropole. Moramo ih usmjeravati ka znanosti, moramo ih motivirati i odgajati da izraze svoju darovitost, da izrastu u eksperte, edukatore i lidere, da stvaraju svijet koji dolazi jer djeca u svijetu čuda rade, a mi zaostajemo i to nikako nije dobro – naglasio je Korlević koji se dotaknuo i teme visoke tehnologije i robotike koja je u svijetu na neslućeno visokim razinama.

Također, zanimljivo predavanje je održao i Ivan Frančević, predsjednik uprave Rasco koji je ispričao osobnu priču o globalno poslovnom uspjehu.
Valja naglasiti i humanitarnu stranu foruma ‘Kotač izvrsnosti’ u kojoj je na svečanom balu održana aukcija likovnih djela istaknutih akademskih slikara, a sva sredstva prikupljena tom prilikom namijenjena su u organizaciji ljetne škole informatike i robotike ‘Tech4Kids BJ’ koja se u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Bjelovar, kompanijom Altus i Veleučilištem u Bjelovaru ove godine pokreće po prvi puta, kao i osnivanju Fonda za nagrađivanje izvrsnosti.