BJELOVAR – Za Željka Nejašmića može se reći da je jedan od najboljih fiš majstora u Hrvatskoj, ali i izvan nje. O tome svjedoče deseci priznanja i osvojenih prvih nagrada na brojnim natjecanjima u kuhanju te popularne delicije. Osim u kuhanju fiša, Željko je pravi majstor i za sva druga jela od slatkovodne ribe, bilo pržene, bilo pečene na roštilju. Zna skuhati i odličan paprikaš od divljači pa se često sa svojim kotlićem nađe i na natjecanjima u kuhanju lovačkih specijaliteta. Svake godine nastupi na brojnim festivalima i natjecanjima u kuhanju fiš paprikaša. Prošle i ove godine kuhao je omiljenu deliciju na fišijadama širom sjeverne Hrvatske, ali i u Sloveniji te u Hercegovini, u Međugorju i eko-etno selu Buško jezero.

 Brojna priznanja

-To mi je ove godine bio najdraži nastup. Tu sam osvojio veliku plaketu. Lijepe su fišijade bile i lani u Vrbovcu, Skradinu pa ona u Vrbovečkoj Dubravi, kada sam bio apsolutni pobjednik, i kod ribolovaca i kod lovaca, a dobio sam i nagradu za uređenje stola – priča nam Željko.

Dodaje kako mu je svako kuhanje fiš paprikaša drago. Ne zbog ocjene i nagrade, već zbog toga što u tome uživa.
-Porijeklom sam iz Damacije, iz Katuna, odakle su mi se roditelji u Bjelovar preselili još dok je bio sasvim mali. Kuhati fiš paprikaš počeo sam sasvim slučajno. Prije desetak godina, s kolegom sam bio na nekoliko fišijada, a kako sam i sâm ponešto kuhao, kada sam vidio kakvi se sve fiševi kuhaju na natjecanjima, rekao sam sâm sebi da mogu ja to i puno bolje i puno urednije – priča nam Nejašmić. Od tada se usavršio u pravog „fiš majstora“. Kako kaže, tu nema nekih velikih tajni. Za dobar fiš paprikaš potrebno je pet osnovnih stvari – voda, sol, ljuta i slatka paprika, riba i luk.

-Treba samo znati kada što treba staviti da se sve to sljubi i da se dobije masa koja nije ni gusta, a ni rijetka. Naravno, veoma su bitni i kvalitetni začini, a tu je onaj važni dio mog fiš paprikaša, crvena paprika i šafran – kaže naš sugovornik.
Dobar fiš paprikaš se, dodaje, može skuhati već za sat i pol vremena. Riba je također važna, kaže Nejašmić. Mora biti svježa i kvalitetna. Što više vrsta, to bolje.

Tajne dobrog fiša

-Kao prvo, treba biti u njemu šarana, a sve ostalo dobro dođe. Može se raditi i temeljac od sitne ribe. No, to su već “kerefeke” – kaže Nejašmić.
Kod ocjenjivanja fiš paprikaša, saznajemo od Željka, suci paze na boju, okus, gustoću i ljutinu. Svaki kraj u Hrvatskoj na to gleda drugačije, pa treba znati i odakle su suci.

-Primjerice, Slavonci vole rjeđe, a mi gušće fiš-paprikaše. Sličnog su ukusa i u srednjoj Dalmaciji. Istrijani pak miješaju i morsku i slatkovodnu ribu – otkriva ovaj fiš-majstor koji svoje paprikaše kuha na plinu. Ima šest kotlića u različitim veličinama, od kojih je najveći 60 litara. U njemu je kuhao i svoj „najveći“ fiš za jedne svatove od stotinu ljudi. O fišu i načinima pripreme počeo je Nejašmić pisati i zabilješke od kojih bi u budućnosti mogla nastati knjiga.

-Zna se što sve ide u fiš paprikaš. Sve te sastojke treba izbalansirati, treba biti umjeren u svemu, da bi se dobio ne preljut, ali pikantan fiš-paprikaš. Zato su zabilješke za buduću knjigu, poput onih Renea Bakalovića, zapravo priče o fišu, opisi doživljaja vezanih uz fiš paprikaš i recepata „za dušu“ – kaže naš sugovonik, koji je inače i strastveni planinar, a uživa i u pečenju tradicionalnih kolača za svog unuka Luku. (sl)