Koliko para, toliko muzike, zaključak je koji se nameće nakon “pročešljavanja” financijske strane lokalnih izbora, barem u bjelovarskom slučaju. Naime, aktualni bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u kampanji je potrošio najviše, Ante Topalović najmanje novca, dok je “vice-prvak” Davorin Posavac bio u zlatnoj sredini, pokazuje službena dokumentacija koju su politički kandidati dužni javno objaviti nakon što izbori završe. Dario Hrebak, HSLS-ov kandidat tako navodi da je za lokalnu kampanju ukupno utrošio 167 tisuća kuna, s tim da je uložio i vlastitih pet tisuća kuna.

– Iskreno, kada sam vidio podatke začudio sam se jer smo čitavo vrijeme kampanje pokušavali pratiti korak s kandidatima velikih stranaka što se tiče pojavljivanja u javnosti. Sada ispada da je mala stranka poput HSLS-a ustvari bogatija od SDP-a i HDZ-a. Volio bih da je tako, ali neka građani i nadležne službe procijene, za mene je ta tema završena – govori Hrebak.

 “Mrtva trka” između Posavca i Topalovića

A, kandidati velikih stranaka vodili su “mrtvu trku” u prvom krugu izbora, ne samo po broju osvojenih glasova, nego i po uloženom novcu. Posavac, koji je ulazak u drugi krug izborio zahvaljujući prednosti od stotinjak glasova više od Topalovića, na izbornu kampanju utrošio je tek nekoliko tisuća više, a usput je jedini u spomenutom trojcu koji je u završnom financijskom izvješću imao više prihoda nego rashoda. Nezavisni kandidat Posavac, podsjetimo, uživao je podršku SDP-a pa je u strukturi prihoda njegovih 90 tisuća kuna, dok ostatak do ukupno 128,5 tisuća kuna nadopunjuju SDP, ali i nekoliko fizičkih osoba. S prikazanih 123,5 tisuće kuna troškova, Posavac je uspio ostvariti višak prihoda nad rashodima od oko pet tisuća kuna.
– Kampanja je gotova, to je sad za mene prošlost. Radovi na pripremi Jesenskog međunarodnog sajma u punom su jeku i sav sam u tome – kratko je komentirao Posavac.

 Ponosan na sadržajnost

Ante Topalović, iako nije uspio proći u drugi krug bjelovarskih izbora za gradonačelnika, danas sudjeluje u vlasti. HDZ je glavni koalicijski partner, a Topalović je predsjednik Gradskog vijeća. Što se kampanje tiče, kaže kako je normalno da bi, da je danas u kampanji, neke stvari promijenio, no u globalu zadovoljan je kampanjom i zahvaljuje svim svojim suradnicima.

– Ponosan sam na činjenicu da smo imali najsadržajniju kampanju koja je jedina imala detaljan program, a drago mi je i što je taj program velikim dijelom i sastavni dio koalicijskog sporazuma – poručuje Topalović, koji je u kampanju uložio i vlastitih osam tisuća kuna.

Kandidat               Prihod (kn)           Rashod (kn)

Dario Hrebak       109.830                 166.876
Davorin Posavac 128.500                   123513
Ante Topalović     84.200                   118186