Mladi se u suvremenom društvu sve kasnije odlučuju stupiti u brak, a još kasnije odlučuju imati djecu. Tako nije ništa neobično da žene po prvi puta postaju majke u kasnim tridesetima. U obitelji Renate (37) i Alena (40) Herouta iz Daruvarskog Brestovca situacija je nešto drugačija.

Šok sa 17 godina

– Ja sam postala majka sa 17 godina i moram priznati da mi je tako rana trudnoća bila šok. Napustila sam gimnaziju u drugom razredu, udala se i rodila svoju Teu (20), a nakon tri godine i drugu kći Tinu (17). Započeli smo život na imanju suprugovih roditelja Milade (66) i Miroslava (70) i počeli se baviti govedarstvom, čime se uspješno bavimo i danas – rekla je Renata Herout, kojoj je prije dvije i pol godine kći Tea poklonila najljepši mogući dar.

– Imala sam 35 godina, a moj suprug 38 kad smo po prvi puta postali baka i djed našem malom Denisu. Isprva nam je kćerina trudnoća bila šok isto kao i moja, ipak smo htjeli da završi školu, ali brzo smo to prihvatili kao činjenicu tako da se već sada ne možemo dočekati da ponovno dobijemo još koje unuče. Denisovi mama i tata su zaposleni pa ga čuvamo mi, a od jeseni će krenuti u vrtić u Končanicu što, čini mi se, jedva čeka, jer obožava drugu djecu.

Najviše nam voli pomagati na našem gospodarstvu, čim čuje zvuk traktora, spreman je ići van. Sudjeluje u svim poslovima vezanim za životinje, naravno, u skladu sa svojom dobi i ničega se ne boji – govori mlada baka Renata, kojoj nitko tko je ne pozna ne vjeruje da je ona Denisova baka, a ne mama.

 Iznenađeni školski kolege

– Kad smo organizirali proslavu mature, neki od mojih školskih kolega i kolegica još nisu ni po prvi put postali roditelji. Ja sam im tom prilikom pokazala Denisovu fotografiju i svi su se raznježili kad su vidjeli mog “sina”. Međutim, kad sam im objasnila da mi je Denis unuk, najprije je nastao tajac, a potom su mislili da se šalim – iskrena je Renata Herout, koja je zasigurno jedna od najmlađih, ako ne i najmlađa baka u našoj županiji, a možda i šire.