Nakon što je preventivno cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože izazvalo brojne posljedice kod goveda, i bjelovarski stočari razmišljaju hoće li pustiti veterinare opet u svoje staje ili ne. Naime, upravo je ovih dana trebao početi novi krug cijepljenja protiv te zarazne bolesti pa farmeri strepe što bi ih moglo sada snaći. Među najizraženijim nuspojavama koje su bilježili tijekom prošle godine na svojim govedima su pad mliječnosti i problemi s plodnošću, a u manjoj su mjeri zabilježena i uginuća. Najveći županijski proizvođač mlijeka Mladen Šolčić ogorčen je zbog nedovoljne komunikacije onih koji provode cijepljenje i stočara.

– Zašto nas se nije okupilo i reklo kada možemo očekivati naknadu štete, nego smo se ovako mjesecima morali natezati da bi na koncu bez problema dokazali kako veliku štetu imamo. Sada opet nitko ništa ne govori, a revakcinacija počinje – ljuti se domaći farmer. Država je uspjela uvjeriti Europsku komisiju i uzgajivačima će biti podijeljena naknada šteta u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna. No, tvrdi Šolčić, mljekarstvo je na izdisaju, a ovo je, kaže, samo dodatan udarac na preostalih jedva sedam tisuća proizvođača u zemlji.

– Pola litre Todorićeve vode u trgovini u Patkovcu košta pet kuna, a litra mlijeka na farmi u Patkovcu 2,50 kn. To je neizdrživo, ludi smo od svega. Već sedam godina radimo s gubicima. Ja sam izgubio dva milijuna eura i više neću nakon svake trzavice u mljekarstvu odlaziti u banku i nabavljati iz Njemačke šleper krava kako bih nadoknadio gubitak – priča Šolčić. Ovih dana zbog svega ozbiljno razmišlja o tome da veterinare ne pusti u svoje staje te da ne dozvoli ponovno cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože.

– Najavili su da će svi oni koji neće dati cijepiti stoku biti kažnjeni. Znači, mi moramo činiti ono što oni narede, a oni koji provode državne mjere ne moraju stajati iza toga. Drugim riječima, oni mogu doći u moju staju cijepiti stoku, koja može i uginuti, a ja ću onda štetu ganjati pet godina. Onda ću bolje platiti kaznu koja iznosi od šest do deset tisuća kuna jer moja proizvodnja već sedmi dan nakon cijepljenja je pretrpjela pad podojenog mlijeka za prevelikih 20 posto – argumentira patkovački farmer, dodajući kako je država trebala ranije dati naputke veterinarima i stoku vitaminizirati, podići joj imunitet, a tek onda cijepiti. Po njemu bi posljedice tada bile daleko manje