Za EU potpore u poljoprivredi, među mladim poljoprivrednicima u Bjelovarsko-bilogorskoj vlada veliko zanimanje. Kako nam u Savjetodavnoj službi BBŽ potvrđuje Iva Majhen – Vlašiček, dipl. ing. agr., rukovoditeljica Podružnice, stotinjak mladih poljoprivrednika s područja županije apliciralo je na natječaje i podnijelo potrebnu dokumentaciju.

Tov junadi

Riječ je o EU natječaju za potpore u poljoprivredi koji mladim poljoprivrednicima omogućuju da dođu do bespovratnih sredstava za nabavu poljoprivrednih strojeva, kupnju zemlje, za građenje farmi i sl. Među onima koji su se prijavili je i 33-godišnji Goran Vuković iz Komuševca, koji se poljoprivredom bavi otkako zna za sebe, a od 2003. se na svom OPG-u na roditeljskom imanju bavi mljekarstvom. Na žalost, kada je stanje u mljekarstvu postalo neizdrživo, a proizvodnja mlijeka neisplativa, počinje se baviti ratarstvom i tovom junadi. Na 20 rali vlastite i još toliko zakupljene zemlje sije razne kulture koje su mu potrebne u tovu. Najviše površine je pod kukuruzom, pa pšenicom, sojom te ječmom i zobi. Godišnje utovi 15-ak komada simentalske junadi. Zadržao je i četiri krave. U poslu mu pomaže cijela obitelj.

Vuković se nada iz EU natječaja povući bespovratnih 50 tisuća kuna koje kani iskoristiti za nabavu poljoprivrednih strojeva odnosno kupnju sijačice, plugova, ali i kupnju zemljišta te izgradnju silosa za žitarice. Dobije li navedena sredstva i ostvari li se sve kako je planirao, mladi poljoprivrednik iz Komuševca namjerava proširiti proizvodnju na dvadesetak junadi godišnje. Samo za papirologiju za apliciranje na natječaj, Vuković je do sada izdvojio 4.000 kuna.

Nesigurno tržište

Rezultati natječaja znat će se krajem godine, možda već u kolovozu. No, iako sam podnio sve papire i račune, troškovnik i sl. vidjet ćemo hoću li dobiti sredstva – kaže Vuković.

Naime, u cijeloj Hrvatsloj na ovaj EU natječa za potpore u poljoprivredi prijavilo se više od 800 mladih poljoprivrednika, a država je iz EU sredstava osigurala i dat će sredstva za njih 200.
Situacija, kako nam priča Vuković, za mlade poljoprivrednike u zemlji nije baš najbolja. Problem je, između ostalog, i što nema osiguranog tržišta.

-Prošle godine imali smo dosta graha i nismo ga imali kome prodati. U stvari, i može se prodati, ali je pitanje po kojoj cijeni – kaže Vuković.
Ni za utovljenu telad OPG Vuković nema ugovorenog kupca. Telad prodaje po principu „tko naiđe“. Kako Vuković kaže, sreća je što u naše krajeve već godinama dolaze kušci iz Dalmacije pa se sve proda njima, ali ni ta prodaja nije njbolje organizirana već se uglavnom obavlja stihijski.