Sredinom iduće godine u konkretne građevinske radove trebala bi se početi “pretakati” cifra od građanima prilično apstraktnih 200 milijuna kuna, najveća pojedinačna investicija u povijesti bjelovarskog Komunalca, odnosno tvrtke-kćeri zadužene za vodoopskrbu i odvodnju, Vodnih usluga. Projekt aglomeracije Bjelovara, uključujući i prigradsko naselje Gudovac te susjednu općinu Rovišće, podsjetimo, započeo je prije otprilike tri godine izradom studijsko-projektne dokumentacije u visini o 4,6 milijuna kuna bez PDV-a, pri čemu se 85 posto spomenutog troška financiralo iz Kohezijskih fondova, dok su ostatak namirili Vodne usluge i Grad Bjelovar po pet posto, Bjelovarsko-bilogorska županija četiri posto, a Općina Rovišće sudjelovala s jedan posto troškova.

Prekopavanje korza

Projektna dokumentacija sada je u fazi ishođenja građevinske dozvole, dok se istovremeno priprema i ona potrebna za raspisivanje javnog natječaja. Grube procjene govore da bi izvođači radovi trebali početi s radovima otprilike sredinom iduće godine, iako se Hrebak nastoji koordinirati s bjelovarskim ugostiteljima koji strahuju da bi zbog najavljenih radova mogli propustiti ljetnu sezonu, što je problem koji će se rješavati „u hodu“.
– Riječ je o vrhunskom projektu koji će se trajati sljedeće četiri godine i zahvaljujući kojemu ćemo obnoviti dotrajalu mrežu, izgraditi je tamo gdje je potrebno i u konačnici omogućiti svim Bjelovarčanima priključak na javni vodoopskrbni sustav, a većini i na kanalizaciju. Kada radovi krenu, bit će posla i za bjelovarske tvrtke tako da očekujemo da prokejt bude generator novih radnih mjesta. Postoji i važna ekološka strana projekta u segmentu pročišćavanja otpadnih voda, ali i u očekivanim manjim gubicima vode – istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na predstavljanju aglomeracije u velikoj gradskoj vijećnici ovog utorka, u društvu predstavnika Komunalca, Vodnih usluga, gradskih vijećnika, Općine Rovišće i Bjelovarsko-bilogorske županije. Bio je tu i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je nazočne uputio da mu se javi u slučaju bilo kakvih problema koji bi mogli dovesti do zastoja realizacije projekta.

Dogradnja pročistača otpadnih voda

A, da su radovi doista opsežni, svjedoči podatak o izgradnju kolektora odvodnje u duljini od gotovo 16 kilometara, rekonstrukciji mreže odvodnje od 2,6 kilometara, izgradnje 14 kilometara vodovodne mreže te rekonstrukciji vodovodne mreže u gotovo jednakoj duljini. Vodni gubici na bjelovarskom sustavu trebali bi se smanjiti četiri posto, a mogućnost priključenja na sustav javne odvodnje u sâmom gradu s postojećih 72 trebala bi se povećati na 79 posto. Svakako vrijedi napomenuti i kako će radovi trajati ne jednu, nego četiri godine. Tu je još i nabavka opreme u vrijednosti od osam milijuna kuna poput kombiniranog bagera, transportnih vozila, cisterni i slično, no ipak, najveći dio investicije odnosit će se na dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Bjelovara. U takozvanoj trećoj fazi, naime, iz otpadnih voda izdvajat će se dušik i fosfor.

 Predigra u Tomašu

Kao svojevrsnu “predigru” za spomenuti mega-projekt Vodne usluge tijekom prošle godine vrlo uspješno odradile su aplikaciju “tešku” pet milijuna kuna. Pri tome je ponovno EU sudjelovao s 85 posto, dodatni pet posto osigurale su Hrvatske vode, a preostalih deset posto Vodne usluge. Tom prigodom blagodati javnog vodoopskrbnog sustava omogućene su u Tomašu i Gornjem Tomašu, Prespi, Ulici Potok u naselju Prgomelje, dijelu naselja Gornje Plavnice te dijelu ulice Milana Šufflaja. Da stvar bude još bolja, djelatnici Vodnih usluga uspjeli su omogućiti mještanima spomenutih naselja da čak ne plaćaju niti sâm priključak, već je i to prebačeno na komunalnu tvrtku.

Popis ulica kojima slijedi obnova infrastrukture

Izgradnja nove mreže odvodnje (15.874 metara)
Ulica Ive Tijardovića, Staroplavnička ulica, Gudovačka ulica, Crkvena ulica, Daruvarska ulica,Ulica Ivana Dončevića, Ulica Kneza Višeslava, Ulica kralja Tomislava,Ulica Mije Bobetka,Ulica Milke Trnine, Ždralovska ulica, Prokljuvani, Ulica Vijenac

Rekonstrukcija postojećih uličnih cjevovoda (2.598 metara)
Trg A.G.Matoša, Ul.I.G.Kovačića, Ante Starčevića, Alozija Stepinca, Tome Bakača, Ivanovčanska, Frana Supila, Petra Preradovića

Rekonstrukcija distributivne vodovodne mreže s priključcima (6.184 metara)
Matije Gupca, Milana Šufflaya, don Frane Bulića, Andrije Mohorovičića, Zagrebačka ulica, Vladimira Nazora, Antuna Radića, Mate Lovraka, Bogoslava Šuleka, Banovine hrvatske, Slavka Kolara, Prolaz Pavla Radića, Pavla Radića, Jurja Šuteja, Ferde Livadića, Pere Biškupa, Alojzija Stepinca, Alojzija Stepinca (odvojak), Naselje kralja Zvonimira

Izgradnja nove vodovodne mreže u Općini Rovišće (14.142 metra)
Rovišće-Gornje Rovišće-Kakinac-Domankuš, Žabjak