BJELOVAR – Analiza službenih podataka Ministarstva financija pokazala je koji su gradovi povukli najviše novaca iz EU fondova. Također, analiza službenih podataka o izvršenju proračuna pokazala je da su svi hrvatski gradovi prošle godine iz europskih fondova povukli više od 314 milijuna kuna, što je triput više nego godinu ranije, a iako smo posljednjih mjeseci više puta mogli čuti od naših čelnika kako je Bjelovar među najuspješnijim gradovima u Hrvatskoj po tom kriteriju, službeni podaci očito pokazuju da to baš i nije tako. Naime, Bjelovar nije ni među prvih deset gradova.

Grubišno Polje ispred Bjelovara

No, kad već nije Bjelovar ušao u deset najboljih po povlačenju EU novca, tu je barem Grubišno Polje, koje je u 2018. godini iz fondova povuklo 6,3 milijuna kuna ili 977 kuna po stanovniku po čemu je na petom mjestu u Hrvatskoj.

Apsolutni šampion po povlačenju europskog novca u prošloj godini bila je Rijeka, u čiji se proračun u 2018. slilo više od 31,5 milijuna kuna iz Europe, što je činilo više od 10 posto ukupnog novca koji su svi hrvatski gradovi uspjeli povući iz fondova. Potom slijede Osijek (19 milijuna), Pleternica (13,8), Petrinja (11,2), Virovitica (11,1), Vukovar (11), Požega (10,8), Koprivnica (9,3), Šibenik (7,8) i Zadar (7,8).

Kad, pak, analiziramo petogodišnje razdoblje, najuspješniji su Ludbreg i Zadar. Na drugom su mjestu Križevci, slijedi Komiža, a u top deset su još Grubišno Polje, Lipik, Senj, Opuzen, Pleternica, Skradin i Trilj.