BJELOVAR – Projekt eTwinning  I. osnovne škole Bjelovar pod nazivom ‘Animal Friends in an Animal-Friendly World’ osvojio je prestižnu Europsku eTwinning nagradu 2021.g. Navedena nagrada najveće je moguće priznanje koju učitelji i učenici u Europi mogu dobiti za svoj rad u eTwinningu, a osnivačica i autorica pobjedničkog projekta je učiteljica glazbene kulture Danica Barišić. Projekt je proveden u područnoj školi Ciglena gdje učiteljica Barišić vodi izvannastavnu aktivnost eTwinninga, a pobjednički projekt vodila je sa šest marljivih učenika iz Ciglene.

-Meni, a i naravno učenicima je to velika čast i priznanje. Bilo je 870 prijavljenih projekata tako da ne treba više naglašavati kakva je konkurencija bila. Cilj projekta je bio upoznati životinje i senzibilizirati učenike o njihovoj zaštiti i pravima. Kroz grupni i suradnički rad učenici su produbili znanje o fizičkim karakteristikama, zdravlju te hranjenju i navikama životinja, tražili su informacije o pravima životinja u njihovoj zemlji te činili dobra djela za pomoć životinjama u svojoj okolini. Bilo je zaista puno istraživačkog i praktičnog rada, no sve se isplatilo – rekla nam je učiteljica Barišić. Inače, učenci koji su sudjelovali u ovom iznimno nagrađivanom projektu su Nina Bartolić, Dominik Dolanjski, Ivona Kraljić, Lana Lalić, Mateo Pešić i Patricija Pintarić.

Desetogodišnja tradicija

-Svi smo pozitivno iznenađeni. Već tri godine smo u različitim projektima eTwinninga i sada je mislim zasluženo došao ovaj uspjeh – rekla nam je učenica Bartolić. Inače, iako je ovo do sada najveći uspjeh u eTwinning projektima, I. osnovna škola ima već desetogodišnju tradiciju bavljenja eTwinningom i jedna je od prvih škola u županiji koja je ušla u navedene projekte.

-I. osnovna škola je 2018. godine dobila titulu eTwining škole i to nakon što je prošla iznimno stroge kriterije. No, ovo što je naša učiteljica Barišić napravila sa svojih šest učenika je nešto najviše i najposebnije. Viša nagrade od ove se ne može dobiti tako da smo zaista svi ponosni i od srca čestitamo – rekla je ravnateljica I. osnovne škole Martina Supančić.